Змушують отримувати російські паспорти, погрожують відібрати дітей та позбавити соціальних виплат – окупанти посилюють тиск на українців, які проживають на тимчасово захоплених територіях. OBOZ.UA дослідив ситуацію на окупованих територіях України.  

Насильницька паспортизація стає все жорсткішою. Людям похилого віку та самотнім громадянам залякують відмовою в пенсіях та медичній допомозі, їм брешуть, що Україна позбавила їх виплат. В окупованих містах Запорізької області окупанти вже оголосили, що з 1 липня отримати паспорт РФ можна буде лише після іспитів з історії та мови, проте потім цю дату перенесли на кінець 2024 року.

Ще один важіль впливу – діти. Окупанти погрожують забрати дітей у батьків, які не отримали російські паспорти.

Тим, хто не підкорюється, окупанти погрожують відібрати майно. Людям, які виїхали з окупованих територій, стає все важче розпоряджатися своєю нерухомістю: їм доводиться їхати на окуповану територію та проходити фільтрацію в ФСБ, ризикуючи не бути впущеними назад.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Пропаганда також посилюється. Окупанти намагаються переконати людей, що Україна “покинула” ці території, а Росія – їх “визволитель”. Вони розповсюджують брехню про те, що українські військові руйнують власні міста, а Росія нібито їм допомагає.

Жителі окупованих територій опиняються в жахливій ситуації. Їх змушують зректися своєї ідентичності, погрожуючи їм та їхнім близьким. Багато людей просто не мають сил протистояти окупантам.