Європейський Союз знову стикається з загрозою залежності від Росії, цього разу через дешеві російські добрива, які підривають конкурентоспроможність місцевих виробників. Відсутність власного виробництва добрив у Європі може призвести до ще більшої залежності від імпорту з таких недемократичних країн, як Росія та Білорусь, пише Financial Times.

За даними видання, третина імпорту карбаміду в ЄС надходить з Росії. Потік дешевих російських добрив може витіснити європейських виробників з ринку, створюючи довгострокову загрозу для сільського господарства регіону. Наприклад, у 2023 році імпорт російського карбаміду в Польщу зріс майже до 120 мільйонів доларів порівняно з 84 мільйонами у 2021 році.

Європейські виробники добрив стверджують, що не можуть конкурувати з російськими через значно нижчі витрати останніх на природний газ. Петро Цінгр, генеральний директор SKW Stickstoffwerke Piesteritz, найбільшого виробника аміаку в Німеччині, зазначив, що європейські виробники втрачають свою конкурентну перевагу через дешевизну російських продуктів.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Генеральний директор Yara International Свейн Торе Хольсетер попередив, що Європа “лунатично” потрапляє в залежність від російських добрив. Він підкреслив, що хоча західні санкції проти Росії передбачають винятки для експорту продовольства і добрив задля захисту глобальної продовольчої безпеки, Москва використовує ці лазівки для фінансування своєї військової кампанії.

Попри загрози, Брюссель навряд чи відреагує на заклики до запровадження санкцій проти російських добрив. Політики все ще пам’ятають про високі ціни на добрива у 2022 році та загрози продовольчій безпеці. Керівник відділу добрив консалтингової компанії CRU Кріс Лоусон вважає, що ця пам’ять може стримувати будь-які рішучі дії.