Новий штам високопатогенного вірусу пташиного грипу H5N1 сягнув кожного з континентів планети, загрожуючи масштабною пандемією.

Про це йдеться у статті IFLScience.

За словами вчених, вірус, який вже вразив понад 350 видів птахів та близько 60 видів ссавців, активно поширюється перелітними водоплавними птахами. Ці переносники інфікують інші види, сприяючи розповсюдженню вірусу по всій планеті.

Глобальне перенесення вірусу, поєднане з його постійною адаптацією до нових умов завдяки генетичним змінам та вірулентності, робить його надзвичайно небезпечним.

Зміна клімату також відіграє роль у появі та поширенні зоонозних вірусів, таких як пташиний грип.

Зміна глобальних кліматичних умов призводить до масштабних переміщень популяцій птахів помірного поясу, що, в свою чергу, сприяє появі нових захворювань у нетипових для них регіонах та виникненню нових генетичних конфігурацій вірусу.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Агентство ЄС з безпеки харчових продуктів попереджає про можливість масштабної пандемії пташиного грипу, якщо вірус почне передаватися між людьми, адже людський імунітет до нього не стійкий.

Вперше вірус пташиного грипу H5N1 був виявлений у 1997 році в Китаї. З того часу його екологія та генетика суттєво змінилися.

Недавні випадки зараження людей від птахів та великої рогатої худоби свідчать про серйозну небезпеку, яку становлять ці віруси.