Настоятель Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук поділився своїми думками щодо мобілізації священнослужителів, наголосивши, що під час мобілізації їх не завжди розглядають як потенційних капеланів.

У своєму інтерв’ю “Укрінформу” він зазначив, що військове капеланство не повинно розглядатися виключно в контексті мобілізації, адже це є обов’язок церкви – надавати духовну опіку військовослужбовцям.

За словами Шевчука, кількість капеланських вакансій значно менша за кількість священнослужителів, які підпадають під закон про мобілізацію. Це може створити проблеми не лише для армії, а й для цивільного населення, оскільки закриття парафій та ліквідація гуманітарних центрів можуть негативно вплинути на гуманітарну місію соціального служіння.

Блаженніший Святослав також зазначив, що мобілізація католицьких священників стикається з додатковими викликами, оскільки згідно з канонічним правом католицькі священники не мають права брати в руки зброю. Це означає, що священники мають або залишити священство, або здійснювати свої функції під час війни, не порушуючи канонічного права.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Попри ці виклики, настоятель УГКЦ оновив свої дані у територіальному центрі комплектування, наголосивши, що його військово-облікова спеціальність – фельдшер. Він висловив сподівання, що українська держава проявить чутливість і розуміння духовних потреб народу, враховуючи важливість церков як критичної інфраструктури, що забезпечує здатність українців боротися і виживати в часи війни.

“Церква – джерело стійкості, і без її присутності українська перемога може бути під великою загрозою”, – резюмував Святослав Шевчук.