Важлива інформація розвідки передана Силам оборони України.

Група українських хакерів “Кібер Спротив” зламала електронну пошту одного з шести особистих помічників заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва. Про це стало відомо від міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, яка отримала дані від хакерів.

Злом відбувся на початку 2024 року, протягом 6 місяців вівся моніторинг листування. Частина інформації використовується для потреб Сил оборони України, але частину даних, що мають цінність для світової спільноти, буде оприлюднено InformNapalm мовами світу.

Хакерам вдалося отримати доступ до листування Олексія Заклязьмінського, який готує для Медведєва промови, пише тексти та допомагає з “загрозливими” твітами. Зокрема, знайдено чернетки статей, які готувались для Медведєва.

Один із прикладів — стаття, опублікована за підсумками 2022 року (року початку повномасштабного вторгнення РФ). Порівнявши чернетку з правками та фінальним текстом, опублікованим “Російською газетою” та на сайті “Єдиної Росії”, можна побачити цікаві правки. Рецензент статті рекомендував замінити “важкий рік” на “драматичний”, “життєву необхідність” на “критичну” тощо, – зазначають на сайті InformNapalm.

З аналізу біографії та листування помічника видно, що він асистує Медведєву у сфері “освіти і науки”. Проте, в InformNapalm ставлять під сумнів його наукові здібності. Наприклад, нещодавно він збирав антинаукові публікації про негативний вплив мобільних телефонів на дітей.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Вивчивши документи, розвідка дійшла висновку, що Заклязьмінський також відстежує всі заходи за участю Медведєва.

“Помічники заздалегідь готують для Медведєва питання під час зустрічей та відповіді на них, щоб “ядерне ведмежатко” не розгубилося”, – йдеться у повідомленні.