25 червня 2024 року став історичним днем для України – розпочалися офіційні переговори про членство в Європейському Союзі. Проте, віцепрем’єр-міністерка України Ольга Стефанішина зазначає, що це лише початок довгого шляху, адже виконання всіх вимог ЄС очікується до 2030 року.

“Переговори будуть суворими і трудомісткими”, – наголосила Стефанішина, очолюючи українську делегацію на Міжурядовій конференції Україна – ЄС. Її слова підтвердила і голова європейської делегації, міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб, висловивши віру в рішучість та самовіддачу України.

Щоб стати членом ЄС, Україні необхідно буде впровадити низку змін у 33 сферах, визначених переговорною рамкою. Це передбачає проведення реформ у різних аспектах життя країни, від антикорупційної до податкової сфери.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Наскільки швидко Україна зможе виконати всі умови, сказати складно. Досвід інших країн свідчить, що весь процес вступу до ЄС може тривати від 5 до 8 років, що відповідає прогнозам Стефанішиної.

Офіційно шлях України до членства в ЄС складається з трьох кроків:

  • Висновок Єврокомісії про успішне завершення переговорів та досягнення Україною відповідності критеріям вступу.
  • Рішення про підписання Угоди про вступ України до ЄС.
  • Ратифікація угоди парламентами держав-членів ЄС та набуття Україною повноправного членства в Євросоюзі.