Після недільних вибухів у районі Севастополя з окупованого Криму втікають відпочивальники, туристи відмовляються від путівок і скасовують бронь у готелях. Хоча “влада” намагається це приховати, вже відомо, що пляжі на півострові спорожніли. Їдуть навіть ті, хто відпочивав тут за безкоштовною програмою.

Росіяни скасовують відпочинок у Криму

У неділю поблизу пляжу в Учкуєвці у Севастополі російська ППО збила ракету. Її уламки полетіли на пляж, де у цей час перебували відпочивальники. В результаті десятки осіб зазнали поранень, а четверо – загинули.

Окупанти очікувано звинуватили Україну та США в обстрілі мирних відпочивальників. Якось забувши, що самі перетворили Крим на військовий об’єкт, а отже – законну ціль для Сил оборони України. До того ж люди постраждали внаслідок роботи російської ППО, яка збила ракету саме над пляжем. Варто додати, що сигналу повітряної тривоги перед обстрілом не було.

Крім того, кримська “влада” завжди запевняла, що відпочинок на півострові навіть під час повномасштабної війни безпечний. Казала, що тут не стріляють, а якщо щось і вибухає, то далеко, десь біля військових об’єктів.

Тепер, за визнанням членів Асоціації туроператорів (АТОР), туристи відмовляються від путівок. Щоправда, навіть зараз туроператори зауважують, що відмови від путівок нібито поодинокі.

При цьому так зване міністерство економічного розвитку Криму закликало учасників ринку не штрафувати тих, хто вирішив скасувати відпочинок на півострові.

Водночас деякі російські туроператори зазначають, що насправді “пакетного” туриста (того, який замовляє комплексну послугу – готель чи пансіонат із харчуванням, дорогою, трансфером) у Криму останніми роками й не було. Тому й скасовувати їм нічого.

Росіяни здебільшого самі домовлялися про житло у готелі, а частіше – в апартаментах, квартирах, будиночках чи просто винаймали кімнати. Самі купували квитки на поїзд чи їхали машиною.

“Вже зараз усі броні зупинено, люди дзвонять і кажуть, що все, вони не приїдуть, повертайте заставу. Але далеко не всі господарі їм повертатимуть гроші, до останнього сподіватимуться, що мине час, усе заспокоїться – і люди приїдуть. Ну не в Краснодарський край же їм їхати, там ціни високі, а пляжі забиті”, – розповідає Євген, який здає житло в Криму.

Водночас із самого Севастополя туристи їдуть – хто додому, а хто перебирається у “безпечніші” місця півострова. Щоправда, що тут можна назвати безпечним, сказати важко. На західному узбережжі, в районі Євпаторії багато курортних селищ недоступні, а пляжі втикані бетонними будиночками ДОТів. Прилітало цього літа вже й на раніше безпечний Південний берег, у районі Алушти.

Відпочивають пенсіонери та військові

Російські ЗМІ розганяють інформацію, що на Кримському мосту в бік Росії черг з автомобілів нібито немає. Тому, на їхню думку, ніхто нічого не злякався, всі лишилися відпочивати під ракетними обстрілами.

Насправді більшість кримських відпочивальників – бюджетники, які приїхали сюди потягом. Але навіть при цьому вже у понеділок о 15:00 у черзі в напрямку з Криму зібралося 300 авто.

Хоча цього сезону й так небагато російських туристів вирішили відпочивати у Криму. На пляжах засмагали переважно бюджетники, пенсіонери, батьки з дітьми, яким “пощастило” отримати безкоштовну путівку. А також самі кримчани.

“Там, де пляж належить пансіонату, відпочивальників більше. Бабусі, дідусі, матусі з дітьми. Але все одно людей значно менше, ніж до 2022 року. Як не спитаєш їх, де зупинилися, вони всі кажуть – у пансіонаті, у санаторії. Постійно поспішають на процедури, на масажі. Попиту на житло у приватному секторі немає, бо туристів немає”, – бідкається пенсіонерка з Алушти Катерина.

Частина бюджетників, злякавшись вибухів у Севастополі, кинулась додому. “Вони пакували валізи вже у неділю. Їх умовляли, розповідали, що у Феодосії все спокійно, але вони все одно поїхали на вокзал до Сімферополя. У них дорога в обидва кінці була оплачена державним коштом. Тепер зворотні квитки вони або змінюватимуть, або самі вже купуватимуть”, – розповідає робітниця одного із санаторіїв у Феодосії.

До речі, кримський залізничний перевізник “Гранд Сервіс експрес” уже заявив, що скасував комісію на здані квитки на поїзд до Криму. Щоправда, лише з 24 по 26 червня.

Окрім бюджетників, санаторії, пансіонати, бази відпочинку Криму заповнили учасниками “СВО” та їхніми родинами. Воєнні злочинці тут проходять реабілітацію, проводять відпустку між ротаціями. До вибухів вони звикли, а переривати безкоштовний відпочинок їм не хочеться.

“Контингент відпочивальників на півострові сильно змінився. Нині тут не дуже спокійно стало. Багато військових, які випивають, влаштовують п’яні розбірки. Їхні сім’ї теж особливою культурою не відрізняються, як правило, вони з російської глибинки. Гроші витрачають на спиртне, сигарети, морозиво для дітей, інколи на машинках покатають. Сувеніри, екскурсії їх особливо не цікавлять. Ті, хто отримав путівки за соціальними програмами, як правило, зайвих грошей не мають. Тож продавці багато тут не заробляють. Хіба що торговці спиртним, пивом та в’яленою рибою”, – бідкається мешканка Ялти.

Навіть кримські блогери, які зазвичай самі здають житло, здебільшого перейшли на висвітлення теми “СВО”, збирають кошти на російських військових, шлють їм посилки з пряниками та шкарпетками.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Закрита набережна та прорив каналізації

Цього сезону Крим також здивував і своєю занедбаністю. Після так званого шторму століття у листопаді окупаційна “влада” не поспішає приводити все до ладу.

Усі ремонти виявилися неякісними, велика вода забирала плитку, кам’яну кладку. Досі повністю закрито набережну в Коктебелі. Вона зруйнована не лише штормом, її капітально ніхто не ремонтував уже довгі роки. Необхідно капітально ремонтувати каналізацію, яка безпосередньо зливається до моря.

Відпочивальники, які приїхали сюди, шоковані – їх ніхто не попереджав, що тут усе закрито й робити тут нічого.

Також “влада” оголосила, що не можна купатися в морі від Ореанди до Форосу – також прорвало каналізацію, і все тече в море. Аварію намагаються усунути.