Литовські прикордонники затримали на кордоні з Білоруссю повітряну кулю, яка перевозила 1250 пачок цигарок.

Минулого вікенду водії, які проїжджали через пункт пропуску “Шальчинінкай”, помітили величезну повітряну кулю, що приземлилася на території пункту. Конструкція нагадувала метеорологічний зонд, до якого був прив’язаний прямокутний пакет.

Співробітники литовської прикордонної служби зацікавилися незвичайною “посилкою”. Виявилося, що метеозонд перевозив 1250 пачок цигарок. До них були прикріплені 2 GPS-трекери.

Швидше за все, контрабандисти хотіли транспортувати цигарки з Білорусі до Литви повітрям, але сильно прорахувалися з маршрутом.

“Мабуть, контрабандистам не вистачало знань про те, як така некерована повітряна куля доставить вантаж у заплановане місце. Але цього разу куля з контрабандою приземлилася в пункті пропуску “Шальчининкай”, що діє”, – йдеться в повідомленні литовських прикордонників.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Метеозонд — це невелика конструкція, яка підіймається в атмосферу за допомогою гелієвої кулі або невеликої ракети для збору даних про погоду. Їх часто використовують контрабандисти для доставлення незаконних вантажів, таких як цигарки, через кордон.

До зонда прикріплюють невеликий вантаж (до 20 кг) та запускають у небо. Він вільно переміщається повітряними потоками через кордон. Таку “повітряну кулю” складно відстежити, оскільки метеозони не фіксуються системами контролю повітряного простору.