Санкції США спричинили тимчасову зупинку імпорту фруктів та овочів до Росії, викликавши паніку та зростання цін на цю продукцію.

Аналітики EastFruit повідомили, що нові обмеження, введені до “дня Росії”, сильно вплинули на валютний ринок країни-агресора.

Санкції були накладені на Московську біржу, Національний кліринговий центр та Національний розрахунковий депозитарій, що спричинило призупинення торгів доларами та євро. Це ускладнило зовнішньоторговельні операції Росії, яка втратила основні інструменти для встановлення курсу валюти.

Росія є одним з найбільших імпортерів фруктів та овочів у світі, щорічно витрачаючи близько 5 мільярдів доларів США на фрукти та 1,5 мільярда на овочі та картоплю. Головними постачальниками цієї продукції є Туреччина, Еквадор і Єгипет. Наразі постачальники вагаються укладати нові контракти, оскільки не розуміють, як Росія буде розраховуватися за поставлену продукцію.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Аналітики зазначають, що специфіка плодоовочевої продукції не дозволяє її довго зберігати, тому терміновий продаж є необхідністю. Країни-постачальники стикаються з труднощами у пошуку альтернативних ринків збуту, а російські імпортери змушені враховувати нові валютні ризики та вищі витрати на транзакції у цінах на продукцію. Це призвело до помітного зростання цін на овочі та фрукти на російському ринку.

Таким чином, російським споживачам доведеться платити більше за імпортовані овочі та фрукти, оскільки нові економічні умови значно ускладнили зовнішньоторговельні операції Росії.