Для перевірки правильності нарахування пенсійних виплат в Україні, можна скористатися офіційним сайтом Пенсійного фонду України (ПФУ) або звернутися до органів соціального захисту. 

Для цього потрібно записатися на прийом через електронну чергу на сайті ПФУ та прийти до регіонального відділення з пакетом документів, включаючи паспорт, ідентифікаційний код та пенсійне посвідчення.

На сайті ПФУ необхідно авторизуватися та перейти до розділу “Мої пенсійні виплати”, де можна переглянути розмір пенсії, періоди страхового стажу, середню зарплату, взяту за основу для розрахунку пенсії, та власне розрахунок пенсії. Також доступний мобільний додаток ПФУ, який можна завантажити з App Store або Google Play для отримання аналогічної інформації.

У разі незгоди з нарахуванням пенсії, можна подати скаргу до вищого органу ПФУ в своєму регіоні. Скаргу можна подати особисто, поштою або через електронну чергу на сайті ПФУ. Якщо проблема не вирішується, можливе звернення до суду за місцем реєстрації з позовною заявою про перерахунок пенсії. У суді потрібно буде довести неправильність нарахування пенсії.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Для допомоги в цих питаннях можна звернутися до органів соціального захисту, де фахівці допоможуть оформити необхідні документи для подачі скарги або позову до суду. Крім того, можна залучити юриста, який допоможе оцінити законність нарахування пенсії, скласти скаргу або позов та представити інтереси в суді.

Необхідно пам’ятати про строки подачі скарг та позовів: скаргу на рішення ПФУ можна подати протягом 10 днів, а позов до суду – протягом 3 місяців.