Хантера Байдена – сина чинного президента США Джо Байдена – за рішенням суду присяжних штату Делавер визнано винним у порушенні федеральних законів про володіння зброєю. Це перший випадок в історії США, коли дитину президента було засуджено за скоєння злочину.

У 2018 році Байден-молодший, заповнюючи обов’язкову для купівлі вогнепальної зброї форму, вказав, що не вживав наркотиків і не був залежним від них, але це виявилося неправдою. Сину президента загрожує максимальне покарання у вигляді 25 років тюремного ув’язнення та 750 000 доларів США штрафу.

Нагадаємо, що вирок проти Трампа, якого визнали винним у фальсифікації ділової документації з метою приховування суми, виплаченої колишній порноакторці напередодні виборів 2016 року, майже не вплинув на його електорат. Згідно з опитуванням PBS NewsHour/NPR/Marist, 67% респондентів сказали, що вирок Трампу не вплине на їхнє рішення, за кого голосувати на виборах. Ще 17% кажуть, що вони будуть менш схильні голосувати за Трампа. Цікаво, що 15% респондентів вирок Трампу скоріше переконує у тому, що треба за нього проголосувати.

Що загрожує сину Байдена?

Звинувачення проти Байдена-молодшого полягало у тому, що він збрехав про вживання наркотиків, коли у 2018 році заповнював документи для купівлі револьвера. Так він порушив федеральне законодавство про зброю, адже на суді було доведено, що Хантер Байден таки вживав наркотики, цьому знайшлося багато свідчень.

За результатами суду тривале ув’язнення можливе, але малоймовірне. Хоча сину президента загрожує максимальне покарання у вигляді 25 років тюремного ув’язнення та 750 000 доларів США, на практиці, якщо його і відправлять до в’язниці, то навряд чи більше, ніж на кілька років, або ж узагалі все обійдеться виключно штрафом і виправними роботами.

Проте навіть уникнення реального покарання в цій справі не робить життя Байденів спокійнішим, адже юридична драма Хантера ще не закінчилася. Зовсім скоро на нього чекає ще один суд, значно важливіший у політичному сенсі, – за звинуваченням у несплаті 1,4 млн доларів федеральних податків. Хантера Байдена звинувачують у трьох злочинах і шести податкових проступках у Каліфорнії, стверджуючи, що він не сплатив податки між 2016 і 2019 роками, витративши мільйони на наркотики, ескорт, екзотичні автомобілі та дорогоцінні речі.

Цей процес за кілька тижнів до президентських виборів може вплинути на електорат Байдена-старшого. Байден-молодший не визнав себе винним за цими звинуваченнями. Судове засідання призначено на 5 вересня в Лос-Анджелесі.

Як вирок проти Хантера Байдена вплине на його батька

Те, що Хантер Байден набрехав про наркотики, щоб купити вогнепальну зброю, і був за це засуджений, навряд чи вплине на результати президентських виборів.

Немає жодних доказів причетності Байдена-старшого до злочинів, що інкримінують його сину. Проте обвинувальний вирок, безперечно, стане важким особистим ударом для президента США, який є головою дружної сім’ї, що вже й так пережила чимало трагедій.

Куди більші проблеми може принести судовий розгляд стосовно фінансових махінацій. Із наркозалежністю і її наслідками стикалися багато американців, і те, що Хантер Байден зміг дати собі з цим раду, навіть викликало до нього певну симпатію. Але підозри у фінансовій непорядності й податковому шахрайстві не викликають співчуття в американського виборця. Вчасно сплачувати податки – одне з головних правил американського суспільства.

Реакція президента

За кілька днів до винесення вироку Джо Байден сказав, що “прийме результат цієї справи та продовжуватиме поважати судовий процес, поки Хантер чекатиме на апеляцію”, але запевнив, що не помилує сина. Іншого від нього й не чекали. Хоча колишній конгресмен Кен Бак припустив, що американці зрозуміли б такий вчинок.

“Президент Байден нічого не робитиме, поки апеляції не будуть закінчені, а це станеться після виборів, – сказав Бак в ефірі CNN. – Після виборів у нього буде набагато більше можливостей для ухвалення такого рішення, незалежно від того, виграє він чи програє”.

Зі свого боку, демократи в Конгресі вказали на судовий процес над Хантером Байденом як на доказ того, що президент Байден не використовував правову систему в партійних цілях.

Що заявили у Трампа

Суд над Хантером Байденом відбувся за кілька тижнів після суду над Дональдом Трампом, якого також було визнано винним у скоєнні тяжкого злочину.

Трамп, засуджений за 34 пунктами обвинувачення у фальсифікації ділової документації для приховування сексуального скандалу, стверджував без доказів, що численні кримінальні переслідування стосовно нього були організовані Джо Байденом, аби заблокувати його переобрання.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

На цей час особисто колишній президент нехарактерно мовчить щодо вироку сину свого головного конкурента. Із заявою виступила лише прессекретарка передвиборчої кампанії Трампа Левітт, у якій ідеться, що судовий процес був “ні чим іншим як відволіканням уваги від справжніх злочинів родини Байденів”.

Це посилання на звинувачення республіканців у тому, що Хантер Байден і брат президента Джеймс Байден фінансово нажилися на прізвищі чинного президента так, що це поставило під загрозу національну безпеку США. Треба зазначити, що всі зусилля Республіканської партії знайти докази проти президента у цьому напрямі наразі закінчилися безрезультатно.

Передвиборчий штаб республіканців використає проти Байдена судові справи сина

“На мій погляд, те, що Хантера Байдена визнано винним у брехні про вживання наркотиків, навряд чи вплине на перебіг президентської кампанії і на те, як американці проголосують на виборах у листопаді”, – заявив нардеп, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

На думку Мережка, ця справа ніяк не пов’язана із самим Байденом, та й реакція президента була дуже коректною у політичному та юридичному сенсах. Голова держави прийняв цей вирок, а не почав звинувачувати правову систему США. І водночас він добре вчинив як батько, заявивши, що це “мій син, я пишаюсь ним, адже він зміг перебороти наркотичну залежність”.

Олександр Мережко поки що не вбачає, що цей вирок завдасть чинному президенту політичної шкоди, як і його виборчій кампанії, що дуже важливо. Головне, що президент прийняв цю непросту ситуацію. Тому що Сполучені Штати пишаються своїм верховенством права. Суди у країні мають величезну повагу. Тобто в цьому є відмінність між Байденом і Трампом: останній заявляє, що справи проти нього продиктовані політичними мотивами, хоча це не так.