11 червня в Росії сталася аварія фронтового бомбардувальника Су-34, який розбився вночі в горах Алагирського району Північної Осетії. Хоча офіційно заявлено, що причиною катастрофи була технічна несправність, експерти Defence Express вважають це пояснення нелогічним.

Основні сумніви викликають місце та час проведення польоту – гори Кавказу та нічний час, що не характерно для навчально-тренувальних польотів. Також підозри викликає твердження про перебазування літака, оскільки на південь від Моздока немає жодного російського військового аеродрому, куди міг би прямувати літак.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Експерти вважають малоймовірним, що екіпаж міг втратити навігацію, адже Су-34 обладнаний резервованими системами навігації та другим членом екіпажу, який відповідає за орієнтування. Також дивно, що інформація про катастрофу була дуже скупою, навіть без імен льотчиків.

Значно логічнішим виглядає припущення, що мова йшла про спробу втечі російських пілотів на Су-34. Це пояснило б нічний політ у горах і зіткнення з горою під селищем Горний Дзуарікау, адже літак намагався сховатися від радіолокаційних станцій. Маршрут втечі міг би пролягати до Туреччини, через територію Грузії, яка контролюється, що історично було доволі поширеною практикою серед радянських пілотів.