В 13 країнах ЄС, зокрема у Франції, Румунії, Угорщині, виявили інвазивний вид комарів. Це пов’язують зі зростанням випадків захворювання на лихоманку денге в Європі.

Таку інформацію оприлюднило BBC. Зміна клімату створює сприятливі умови для поширення азійського тигрового комара, зазначає Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC).

У Парижі, де в липні відбудуться Олімпійські ігри, влада активно стежить за поширенням цих комах і організовує їхній відлов.

ECDC попереджає, що міжнародні подорожі підвищують ризик нових спалахів у Європі. Центр рекомендує видаляти застійну воду з садів та балконів, де можуть розмножуватися комарі, а також використовувати репеленти та москітні сітки.

За останні два десятиліття комарі стають все більшою загрозою для Європи. Азійський тигровий комар (Aedes albopictus), найбільш інвазивний у світі, зараз поширюється по Європі з півдня. Його виявили в Австрії, Болгарії, Хорватії, Франції, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Мальті, Португалії, Румунії, Словенії та Іспанії. Нещодавно його зафіксували також в Бельгії, Кіпрі, Чехії, Нідерландах і Словаччині.

На території України тигрових комарів виявляють з 2020-2021 років в анексованому Криму. Їхня північна межа поширення в Угорщині близька до Закарпаття. Тигрові комарі переносять лихоманку денге, чікунгунью та вірус Зіка, які раніше були поширені лише в Африці, Азії та Америці.

Інший комар, Aedes aegypti, переносник жовтої лихоманки та інших захворювань, оселився на Кіпрі. Експерти стурбовані його потенціалом для поширення в Європі.

Лихоманка денге починається з симптомів, схожих на грип, і може викликати ускладнення, навіть смертельні випадки. Останніми роками кількість спалахів зростає: минулого року у Франції зафіксували вісім випадків, в Італії – чотири, а в Іспанії – два.

Крім того, вірус Західного Нілу, який також переносять комарі, тепер присутній у більшій кількості регіонів Європи, ніж раніше. Нещодавно одна людина була інфікована на півдні Іспанії, що підкреслює сприятливі умови для комарів навіть на початку року.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

“Європа вже бачить, як зміна клімату створює більш сприятливі умови для поширення інвазивних комарів у районах, які раніше не страждали, і зараження більшої кількості людей такими хворобами, як денге”, – сказала директор ECDC Андреа Аммон.

За даними ВООЗ, лихоманка денге є ендемічною у понад 100 країнах, з понад шістьма мільйонами випадків та 7000 смертей минулого року. Найбільше випадків зафіксовано в Бангладеш, Малайзії, Таїланді та В’єтнамі.

Малярія, найбільш смертоносна хвороба, яку переносять комарі, також загрожує Європі. Вона передається через укуси інфікованих самок комарів-анофелесів, які вже виявляються на континенті. Існує занепокоєння, що кількість випадків малярії може зрости в майбутньому.