Президент Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) Аркадій Дворкович назвав тимчасово окуповані території України новими територіями російської федерації.

Про це він заявив у коментарі російському виданню ТАСС.

7 червня стало відомо, що ФІДЕ тимчасово призупинила членство Федерації шахів Росії (ФШР) в організації. За словами Дворковича, етична комісія висунула претензії з двох основних причин. Перша – через наявність в опікунській раді ФШР людей, які підпали під санкції, зокрема Дмитра Пєскова. Друга – через включення шахістів з окупованих територій до діяльності ФШР.

Дворкович, який від 2018 року очолює ФІДЕ, наголосив, що, на його думку, ці звинувачення є перебільшеними, оскільки стосуються внутрішніх справ ФШР, а не ФІДЕ. Він також підкреслив, що шахісти з нових територій мають право грати, як і всі інші.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

ФІДЕ зобов’язана дотримуватися правил МОК, зокрема, не враховувати турніри з окупованих територій у рейтингах, але це не повинно заважати гуманітарним питанням. Дворкович сподівається, що апеляційна інстанція врахує ці аргументи.

Членство ФШР у ФІДЕ призупинено на два роки, але покарання може бути пом’якшене, якщо ФШР протягом 60 днів виправить усі порушення. У разі виконання умов буде призначено трирічний випробувальний термін.