Держдепартамент США ухвалив рішення зняти заборону на надання американської зброї бригаді “Азов”, яка входить до складу Національної гвардії України.

Це рішення стало результатом тривалої перевірки підрозділу, яка підтвердила його відповідність вимогам американського законодавства.

Видання The Washington Post повідомляє, що американські чиновники не уточнювали, коли саме була знята заборона і чи вже надійшло західне озброєння до “Азова”. Водночас у Держдепартаменті зазначили, що адміністрація президента Джо Байдена дозволить українському підрозділу використати американську зброю.

Зміна політики щодо “Азова” відбулася в контексті активних бойових дій на сході України, де українські війська стикаються з посиленим тиском з боку російських військових. Бригада “Азов” тепер матиме доступ до тієї ж військової допомоги США, що й інші українські підрозділи.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Бригада “Азов” пройшла перевірку Лейгі, яку проводить Держдепартамент США. Закон Лейгі забороняє надавати військову допомогу іноземним підрозділам, які вчинили порушення прав людини. В “Азові” зазначили, що успішне проходження цієї перевірки є результатом систематичної роботи з подолання наслідків російської пропаганди.

Українські військові висловили подяку МВС України, командуванню Національної гвардії, посольству України в США та всім, хто сприяв зняттю заборони. В “Азові” зазначили, що отримання західної зброї підвищить боєздатність підрозділу та сприятиме збереженню життів особового складу.