Російський диктатор Володимир Путін дав зрозуміти, що удари України по території Росії за допомогою західної зброї не перетинають ті “червоні лінії”, які могли б призвести до ядерної ескалації з боку Кремля.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) звернули увагу на його виступ на Петербурзькому економічному форумі, де Путін заявив, що російська ядерна доктрина дозволяє застосування ядерної зброї лише у випадках загрози суверенітету та територіальній цілісності країни.

За словами Путіна, наразі таких “виняткових” випадків не було, і тому “нема потреби” використовувати ядерну зброю. Це підкреслює ISW у своєму аналізі.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Аналітики зазначають, що заява Путіна від 7 червня є значним зміщенням риторики, особливо враховуючи попередні погрози застосування ядерної зброї у випадку, якщо Захід дозволить Україні використовувати західну зброю для ударів по Росії. Вони підкреслюють, що політика і дії Заходу та України неодноразово перетинали передбачувані “червоні лінії” Росії, без значної реакції з боку Кремля. Це свідчить про те, що багато з цих “червоних ліній” можуть бути лише інформаційними операціями для стримування Заходу.

Таким чином, неодноразові перетини цих “червоних ліній” не призвели до очікуваних наслідків, що змушує аналітиків сумніватися у їх реальності та ефективності.