Американські журналісти Foreign Policy разом з науковцем Раджаном Меноном проаналізували можливі варіанти закінчення війни між Україною та росією.

Раджан Менон – міжнародний політичний експерт, директор стратегічної програми в Defense Priorities, старший науковий співробітник Колумбійського університету та почесний професор Міського коледжу Нью-Йорка. Він вважає, що наразі можна розглянути тільки три сценарії закінчення військових дій в Україні.

Сценарій №1

Росія досягне успіхів на фронті та поставить ультиматум Україні. Серед вимог президента РФ владіміра путіна наступне:

  • росія залишає собі усі захоплені в Україні території,
  • повернення інших українських територій під вплив росіян.

За словами Менона, не йдеться про повну окупацію України, але є ризик стати ще однією Білорусією без суверенітету та своєї позиції.

Сценарій №2

Цей варіант є найбільш вдалим для українців, але Київ повинен діяти більш жорстко та активно. Аби фокус Заходу залишався на Україні, їй треба перемагати. Києву необхідний новий успішний контрнаступу.

Експерт вважає, що з переговорами не потрібно поспішати, оскільки спочатку треба побачити, чи зможе росія підтримувати поточний темп наступ, коли українці матимуть більше зброї, і чи буде успішним план України.

Якщо Україна з додатковими військами та озброєнням відіб’є більше території, то Путін може зрозуміти, що його армія не матиме значних здобутків в Україні, втративши важелі впливу.

Сценарій №3

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Згідно з цим сценарієм, не виграє ніхто. Якщо Україна виб’є за кордон, або ж поверне деякі окуповані території, то путін постане перед загрозою втратити ще більше. У такому разі українській та російській стороні доведеться вести перемовини.

Якщо війна зайде у глухий кут, а обидві сторони зрозумію, що неможливо вийти з цієї ситуації, то у путіна є досить важелів впливу, аби забезпечити нейтралітет України. Київ використовує власну переговорну силу та наполягатиме на збройному нейтралітеті, завдяки чому українські солдати продовжували б навчатися за кордоном і користуватися західною зброєю. Тобто залишиться поза впливом росії.

Усі сценарії, окрім першого, як каже науковець, вимагають від України зміцнити переговорну силу, розгорнути контрнаступ та повернути більше територій, які захопили росіяни.