Слимаки живуть повсюди довкола нас, але перевагу віддають садам та городам. По-перше частий полив створює там комфортні для них вологі умови, по-друге, рослини – це саме те, чим харчуються ці створіння. І саме цим вони можуть створювати значні проблеми городникам.

Боротись зі слимаками не тільки можна, але і треба, якщо ви не хочете втратити весь свій урожай.

Чому слимаків потрібно позбуватись

Ці черевоногі молюски харчами не перебирають. Вони поїдають більшість рослин, які трапляються їм на шляху. Особливо від слимаків страждають солодкий перець, морква, буряк, капуста, помідори та баклажани. Здатні вони також добряче зашкодити газонній траві.

Проте знайти їх, щоби знищити, не так просто. Слимаки ховаються в сонячну погоду і виходять у пошуках їжі лише після дощу або у сутінках. Решту часу вони ховаються у листі.

Які умови полюбляють слимаки

Окрім затінку та вологи слимакам подобаються дуже густі зарості. Так вони ефективніше ховаються в рослинах. Зимують ці створіння в опалому листі та засохлих рештках рослин. Це ще одна причина, чому відходи потрібно правильно утилізувати.

З’явитись на городі цей шкідник може непомітно. Наприклад “переїхати” разом з новими рослинами. З ними можуть потрапити яйця цих створінь. Також слимаків приваблює надміру зволожений ґрунт.

Як боротись зі слимаками

Для того, щоби позбутись молюсків-шкідників, можна скористатись спеціальними хімічними препаратами. Але і деякі натуральні засоби та методи можуть бути дуже ефективними.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Наприклад, слимаки не люблять гарячої води. Якщо обприскати нею грядку з капустою, шкідники зникнуть. Так само діє на них кава.

Також можна пролити міжряддя на городі розчином солі. Розведіть 100 грамів продукту у 10 літрах води і використовуйте для внесення у ґрунт. Інший ефективний розчин – це суміш 1 частини нашатирного спирту з 6 частинами води.

Погано долають слимаки бар’єри з піску піску, відсіву, товченої шкаралупи, сажі, вапна та деревної золи. Насипте щось із переліченого довкола ділянок і їм складно буде дістатись до вашого урожаю. З цією ж метою можна розкласти змочені водою ганчірки чи шматки мішковини.

Якщо слимаки завелись у вас вдома, позбутись їх можна досить безпечними методами. Наприклад, розставте на у місцях, де ви їх помічали, невеличкі посудини із сіллю, гірчичним порошком чи розчинною кавою. Також можна просто насипати трошки засобу на листок паперу. Переліченні продукти будуть відлякувати молюсків.