Ізраїль прийняв пропозицію президента США Джо Байдена про припинення вогню в секторі Гази, хоча вважає план недосконалим, заявив радник прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу із зовнішньої політики Офір Фальк.

“Угода, на яку ми погодилися, – не дуже хороша, але ми дуже хочемо, щоб заручників було звільнено. Є безліч деталей, які необхідно пропрацювати”, – сказав Фальк.

Однак поки не зовсім зрозуміло, як саме цей план усе ж таки запрацює. На заваді припиненню вогню на Близькому Сході може стати не лише Іран, але й внутрішня ситуація у самому Ізраїлі, де частина уряду виступає категорично проти угоди. Паралельно в Рафасі тривають бої, а місто зазнає інтенсивних ізраїльських авіаударів, що мало схоже на бажання ізраїльської армії зупинятися.

Так чи інакше, але Україна з нетерпінням чекає заспокоєння ситуації в регіоні, адже саме через напад ХАМАС на Ізраїль і подальшу військову операцію останнього світова спільнота значно зменшила увагу до війни в Україні.

Про те, чи вдасться реалізувати план Байдена щодо припинення вогню та нормалізувати ситуацію на Близькому Сході, – у матеріалі.

Що передбачає план Байдена?

Президент Джо Байден, чия початкова рішуча підтримка наступу Ізраїлю на ХАМАС поступилася місцем засудженню ізраїльської операції через велику кількість загиблих серед цивільного населення, оприлюднив те, що він описав як “триетапний план щодо припинення війни”.

Перший етап триватиме шість тижнів, це припинення вогню, виведення ізраїльських військ із населених пунктів у секторі Гази, повернення низки ізраїльських заручників в обмін на звільнення палестинських ув’язнених.

Другий етап передбачає повне припинення бойових дій і виведення всіх ізраїльських військових із сектора Гази, а Ізраїлю буде повернуто всіх заручників.

На третьому етапі має розпочатися повне відновлення регіону за підтримки США.

За останні місяці Байден схвалив кілька пропозицій про припинення вогню, кожна з яких мала подібні рамки до тієї, яку він виклав напередодні, але всі вони зазнали поразки. Наприклад, ще у лютому він заявив, що Ізраїль погодився припинити бойові дії до Рамадану – священного для мусульман місяця, який розпочався 10 березня, а такого перемир’я не було.

Головною проблемою стало те, що Ізраїль наполягав: обговорюватиме лише тимчасові паузи у боях, доки ХАМАС не буде знищено. У ХАМАС, який не демонструє жодних ознак відступу, заявляють, що звільнять заручників лише на шляху до остаточного припинення війни.

У своїй промові Байден сказав, що його остання пропозиція “створює кращий “день після” в Газі без влади ХАМАС”. Він не уточнив, як цього буде досягнуто, і визнав, що “є низка деталей, які необхідно обговорити, щоб перейти від першого етапу до другого”.

Фальк повторив позицію Нетаньягу про те, що “постійного припинення вогню не буде, доки не буде досягнуто всіх наших цілей”.

Внутрішньоізраїльські протиріччя

Усередині Ізраїлю прем’єр-міністр Нетаньягу перебуває під шаленим тиском та ризикує втратити владу. Два міністри від ультраправих партій з уряду погрожують вийти з керівної коаліції, якщо прем’єр прийме план Байдена про завершення війни в секторі Гази.

Міністр національної безпеки Ітамар Бен-Гвір зазначив, що його партія “Оцма Єхудит” у разі прийняття пропозиції “розпустить уряд”, а міністр фінансів Бецалель Смотрич із “Релігійного сіонізму” – що він не буде частиною уряду, який погодиться на запропонований план.

Ханох Мільвідський, високопоставлений член Кнесету від партії Нетаньягу “Лікуд”, заявив BBC, що керівна коаліція Ізраїлю єдина у своєму неприйнятті американської пропозиції, називаючи її “абсолютно неприйнятною”.

Сам Нетаньягу заявив, що готовий призупинити бойові дії в секторі Гази на 42 дні для звільнення заручників, яких утримують в анклаві. Він уточнив, що після цього операція продовжиться.

ХАМАС майже згоден

ХАМАС привітав ініціативу Байдена, хоча високопоставлений представник групи Самі Абу Зухрі заявив, що “ХАМАС надто великий, щоби Нетаньягу чи Байден його обходили або відводили на другий план”.

Днем раніше інший представник терористів Усама Хамдан сказав Al Jazeera: “Промова Байдена містила позитивні ідеї, але ми хочемо, щоб це матеріалізувалося в межах всеосяжної угоди, яка відповідає нашим вимогам”.

Представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що США очікують на офіційну відповідь від ХАМАС, додавши, що Штати сподіваються, що обидві сторони погодяться розпочати перший етап плану “якнайшвидше”.

За словами Кірбі, під час цієї початкової шеститижневої паузи у бойових діях “дві сторони сядуть і спробують домовитися про те, як може виглядати другий етап і коли він може розпочатися”.

Зі свого боку ХАМАС хоче гарантованого припинення наступу в Газі, виведення всіх сил Ізраїлю, вільного пересування палестинців і допомоги на реконструкцію. Ізраїльські офіційні особи з цим не згодні. На їхній погляд, це буде сприяти поверненню до ситуації, яка існувала до 7 жовтня, коли ХАМАС спокійно зміг підготуватися до свого кривавого нападу.

Реалізувати план Байдена буде вкрай важко

“Нинішній план Байдена за пунктами майже нічим не відрізняється від попередніх пропозицій Сполучених Штатів, на які сторони майже погодилися минулого разу. Зміни відбулися тільки в тому сенсі, що Ізраїль продовжує військову операцію в Рафасі, а міжнародна ситуація навколо цих дій значно погіршилася для уряду Нетаньягу. У політичного керівництва ХАМАС і у більшості членів Кабінету міністрів Ізраїлю є бажання прийняти цей план, але це не означає, що це бажання буде конвертовано в якусь реальну домовленість, адже існує багато “але”, – таку думку висловив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

На його думку, більшість ізраїльського кабінету підтримала б цей план, але два міністри вже заявили, що підуть у відставку в разі його реалізації. Це найправіші радикальні націоналісти, які не погоджуються на жодні умови навколо цього питання. У них є свої програмні цілі й ідеологічні настанови. А без них в уряду не буде голосів, коаліція розпадеться, й Ізраїль піде на нові вибори.

“Вибори й так будуть. Протести в Ізраїлі проти Нетаньягу достатньо великі, і на зараз оцінка така, що наступні вибори він програє. Але хто їх виграє – це питання ще зовсім не вирішено. І цілком може бути так, що ті ж ультраправі збільшать свою присутність в уряді Ізраїлю, що зробить позитивний процес на Близькому Сході практично неможливим.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Тож наразі реалізація американського плану постає перед величезними проблемами та не має багато шансів, аби бути втіленою. Адже є і з боку ХАМАС певні речі, на які Ізраїль не може піти. Це автономія, майбутня держава, тимчасова адміністрація за участю ХАМАСу. І виходить, що з обох боків, якщо сторони погоджуються, то вони програють усередині та перестануть існувати. Чи вдасться подолати усі ці виклики – дуже велике питання”, – констатує Данилов.

На його думку, для України дуже важливо, аби війна на Близькому Сході закінчилася, принаймні її гаряча фаза.

“Припиняться бомбардування, масові цивільні жертви, широкомасштабні бойові дії із застосуванням важкої артилерії та авіації з боку Ізраїлю. Це дозволить вивести конфлікт із перших шпальт світової преси та повернути увагу до російської агресії проти України. Конфлікт на Близькому Сході сприймається як внутрішній конфлікт країн Європи та Сполучених Штатів, адже всередині цих суспільств є свої фанатичні прихильники з обох сторін. Тоді як напад Росії на Україну не сприймається як внутрішній, і при всій симпатії до України він не сприймається настільки гостро, як арабо-ізраїльський”, – зазначив Сергій Данилов.

Україні потрібен мир на Близькому Сході

“Реалізація мирного плану Байдена стосовно Близького Сходу є корисною для України, адже ми зацікавлені у тому, щоб це питання було вирішене якнайшвидше, щоб воно не відвертало увагу світу від російської агресії проти України” – таку думку висловив народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“Якщо план Байдена буде реалізовано, то хотілося б вірити, що це заспокоїть ситуацію. Але тут питання залишається в тому, що Іран підбурює терористів у боротьбі проти Ізраїлю. Ця небезпека все ще присутня. Іран пов’язаний із Росією, тому, на мою думку, ці країни будуть намагатися продовжувати підбурювати терористичні рухи проти Ізраїлю, для того, щоби тримати цей регіон у постійному напруженні. Така небезпека, на жаль, залишається”, – зазначив Мережко.

Те, що президент України Володимир Зеленський запросив на “мирний саміт і Ізраїль, і Палестину, бо Україна визнає обидві держави”, на думку Олександра Мережка, є дуже важливим кроком.

“В України немає подвійних стандартів. Саме тому, попри те, подобається це комусь чи ні, ми запросили на саміт миру й Палестину, й Ізраїль. Я не знаю, чесно кажучи, чи буде присутній Ізраїль. Зрозуміло, що населення цієї країни підтримує Україну, але нинішній уряд Нетаньягу, таке враження, що намагається зберегти хороші відносини з Росією. Тому невідомо, чи візьме ця країна участь у Глобальному саміті миру”, – підкреслив Олександр Мережко.