У той час, як російська пропаганда завзято заперечує злочини військовослужбовців армії РФ в Україні, окупанти на повну силу тероризують уже своїх співвітчизників. І з кожним днем з’являється дедалі більше нових свідчень про те, що творять “визволителі”, яких у РФ героїзують і ставлять за приклад дітям.

“Герої” безкарно викрадають та вбивають в окупації

У тимчасово окупованому українському Луганську, який Кремль цинічно називає територією Росії, сталося вбивство 23-річної місцевої мешканки Валентини Давронової.

28-річний старший лейтенант, командир взводу (76 дивізія ПДВ) Айдин Жамідулов разом з іншими окупантами відпочивав у кафе “Райдуга”. Потім туди прийшла Валентина, з якою раніше зустрічався Жамідулов.

Побоюючись, що дівчина повідомить про їхній зв’язок його дружині, російський окупант посадив її до кузова “КамАЗу” і заявив підлеглим, що дівчина служила в українській армії і нібито досі працює на ЗСУ.

Валентину завели до солдатської лазні, там Айдин Жамідулов завдав їй близько двадцяти ударів ножем. У цей час до приміщення увійшли його підлеглі – командир бойової машини розвідувального взводу сержант Роман Плещеєв та старший розвідник ПДВ Олексій Дорожкін. Жамідулов доручив їм завершити розпочате, і Дорожкін убив жертву ударом ножа у серце.

Переконавшись, що дівчина мертва, комвзводу наказав підлеглим вивезти тіло та підірвати гранатами, щоб замести сліди.

Зараз у російському сегменті Telegram йдуть бурхливі обговорення цього резонансного злочину “визволителів”. Справа в тому, що восени 2022 року міноборони РФ викладало піар-ролики з Жамідуловим, порівнюючи його вірші з творчістю Анни Ахматової та називаючи його мобілізованим з Оренбурзької області, який після призову почав писати вірші на навчальному полігоні (насправді він контрактник та деякий час служив у Псковській області).

Зараз справою займається Південний окружний військовий суд РФ, і це той рідкісний випадок, коли окупантів притягнуть до відповідальності. Здебільшого вони залишаються безкарними.

На захопленій росіянами частині України часто викрадають дівчат. Зокрема, досі не знайдено кількох мешканок Мелітополя (Запорізька область) та Луганська.

“І навіть якщо знаходять тіла, то ніякого розслідування не проводиться або це просто фарс. Таке було не раз. Наприклад, з мелітопольського кафе кадировці викрали 19-річну дівчину, її тіло виявили через тиждень у яру. Батьків залякали, а смерть визнали… природною. Мовляв, серце. Але на тілі були рани! У Росії часто говорять про червоні лінії (стосовно дій ЗСУ), але ці лінії давно пройдені вже самими окупантами”, – поділився наш співрозмовник.

“Озвірілими повернулися до Росії”

Для того, що творять окупанти, які повернулися з війни, теж важко підібрати слова. Просто у військовому шпиталі в Санкт-Петербурзі “герой СВО” спробував зґвалтувати 71-річну жінку. 37-річний військовий накинувся на неї та погрожував ножем, але пенсіонерка змогла дати ґвалтівникові відсіч і покликала на допомогу. Черговому лікарю вдалося скрутити буйного пацієнта, щоправда, той встиг завдати лікарю ножових поранень.

З’ясувалося, що “визволитель” вже не вперше порушує закон на території РФ: у 2022 році його засудили до п’яти років ув’язнення за спробу зґвалтування 56-річної жінки. А потім завербували на війну.

В Аксайському районі Ростовської області сталася трагедія. 17 травня знайшли вбитою восьмирічну дівчинку. Згодом затримали водія евакуатора, 25-річного Руслана Шингірея – він зізнався, що запропонував підвезти її, вивіз у безлюдне місце та вбив. За даними слідства, він поглумився над вже мертвою дитиною.

Шингірей брав участь у вторгненні російських окупаційних військ в Україну 2022 року.

А в Красноярському краї злочинний авторитет Андрій Ащеулов, колишній лідер Курагинської ОЗУ, вбив батька чотирьох дітей, не виходячи з припаркованої машини. Бандит вистрілив у голову велосипедисту, який просто проїжджав повз нього на трасі і чимось йому не сподобався. У 2019 році Ащеулов отримав 18 років за розбій, здирство та погрози журналісту, проте був помилуваний після участі у війні в Україні в лавах ПВК “Вагнер”.

У соціальних мережах росіяни кажуть, що з’явився новий прошарок злочинців, які переконані у своїй безкарності. “Вони озвірілими повернулися з війни”, “влада випустила ґвалтівників і вбивць на волю, тепер усім відгукнеться”, “як захистити наших жінок та дітей?!” – пишуть шоковані мешканці країни-агресора.

Зважаючи на те, що вербування в російських колоніях не припиняється, з наслідками громадяни РФ стикатимуться ще довго.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Один із останніх показових прикладів – колишні силовики з Бурятії Дмитро Істомін та Євген Інкін, які отримали за зґвалтування та вбивства двох дівчат по 18 та 17 років колонії, вже поїхали на війну в Україні. Для родичів жертв це стало справжнім шоком.

Росіян привчають пишатися відморозками

Героїзація злочинців, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, – фішка сьогоднішньої Росії. Гвалтівників та вбивць після повернення з війни зустрічають почестями, запрошують до шкіл. А якщо “визволителі” загинули в зоні бойових дій, на похороні влаштовують справжнє божевілля.

В Іркутській області на церемонії прощання з 44-річним окупантом Анатолієм Харитоновим були присутні представники місцевої адміністрації. “Ми будемо вічно пам’ятати подвиг нашого земляка і безмірно пишатися ним!” – було заявлено зі скорботним обличчям.

І, звичайно, ніхто не згадав, що раніше Харитонов був засуджений до десяти років колонії суворого режиму. Він побив свою дівчину, задушив її шнуром від електроподовжувача, а вже потім зґвалтував.

У Росії відморозки побачили у війні, яку розв’язав Кремль, свій шанс: можна вбивати – і тобі за це ще й платитимуть. Але вони це продовжують і вдома.