Колишній міністр освіти й держзрадник Дмитро Табачник, який отримав “медаль за участь в СВО”, досі є юридичним власником рахунків в Україні. Крім того, на нього та матір досі оформлені ділянки землі, маєток у передмісті столиці та квартира у центрі Києва.

Все це майно заарештоване, щоб зрадник не мав можливості переоформити нерухомість і переказати кошти. Однак цей же арешт не дає можливості передати майно у Фонд держмайна. Тож Табачник може залишатись офіційним власником й упродовж десятиріч.

Хоча Табачник отримав медаль за участь в “СВО”, у своїх виступах він шкодує, що Росія одразу не назвала “війну війною”, а використала абревіатуру “СВО”. Начебто це створило враження у росіян, що війна проти України буде з “використанням особливо гуманних засобів”. А воювати треба на знищення, заявив ексміністр на одному з російських форумів.

Чому держзрадник досі володіє майном на мільйони в Україні й що ще може належати Табачнику та його родині?

Що належить Табачнику та його матері й чому власність досі не конфіскували

Фонд держмайна кілька тижнів тому повідомив про те, що отримав у своє управління майно проросійського ексміністра освіти України Дмитра Табачника. Йдеться про 144 тис. доларів, 5 земельних ділянок та будинок площею 672,2 кв. м у Козині, половину квартири на вул. Ярославів Вал, право на компенсацію грошових активів у розмірі понад 40 млн грн.

Разом це статок на мільйони доларів. Однак насправді те, що передано Фонду держмайна (ФДМУ), досі є власністю зрадника. Як пояснили у Фонді держмайна, спочатку майно Табачника було заарештовано в судах, тобто його позбавили можливості вчиняти будь-які реєстраційні дії з власністю. “Нам Вищий антикорупційний суд надав рішення з арештами та заборонами на вчинення будь-яких дій… Фонд подав клопотання до суду зняти арешт і заборони”, – пояснюють у пресслужбі ФДМУ.

Арешти не дають можливості переоформити нерухомість, рахунки на Фонд держмайна. Щойно їх зніме суд, майно буде зареєстровано на Фонд (фактично державу). А зараз усю нерухомість і рахунки все ще зареєстровано на Табачника та його матір. І так може тривати роками. Зазначимо, маєток арештував Вінницький міський суд, а квартиру – Апеляційний суд Києва. Ці суди й мають зняти арешти для перереєстрації.

Алла Табачник досі володіє половиною квартири площею 126,5 квадратів у центрі столиці: на вул. Ярославів Вал, 28. Таке житло може коштувати близько 300 тис. доларів. На квартиру накладено арешт, однак вона все ще перебуває у власності пенсіонерки. Відповідно до витягу із реєстру прав на нерухоме майно Мін’юсту, Алла Табачник отримала житло у 2015-му.

У вересні 2015-го приватний нотаріус Наталія Мазурчак оформила половину квартири на пенсіонерку за договором дарування. А вже у жовтні квартиру було заарештовано Апеляційним судом Києва за позовом Генпрокуратури. Зазначимо, що арешт не дає можливість продати квартиру, однак вона залишається у власності родини Табачників.

У вересні 2015-го Алла Табачник також отримала в подарунок три земельні ділянки в елітному передмісті столиці – Козині (на вул. Старокиївській). Реєстрацію провела та ж нотаріус Наталія Мазурчак. Їй також належить ділянка за адресою смт Козин, вулиця Джерельна, земельна ділянка 17 (на ній побудовано маєток).

Ділянку також арештовано. Нотаріус Наталія Мазурчак у вересні 2015-го оформила на жінку ще будинок площею 672,2 квадрата, який розташований на вул. Джерельна.

Михайлу Табачнику, брату зрадника, належить сусідній будинок поряд із матір’ю на вул. Старокиївській, 133. Площа цього маєтку – 709,9 квадрата. Разом із землею маєтки брата й матері Табачника можуть коштувати близько 2 млн доларів. При тому нерухомість Михайла Табачника не заарештована.

Дмитро Табачник встиг переписати свою нерухомість на матір ще у 2015-му, до введення санкцій. У матеріалах судових справ ідеться про те, що він написав довіреність на свого батька (вже покійного), і той від його імені переписав нерухомість на матір.

“Слідство вважає, що дарування та подальша перереєстрація зазначеного вище нерухомого майна, а саме квартири, земельної ділянки та житлового будинку, своїй матері здійснені, щоб уникнути надалі накладення арешту й конфіскації цього майна”, – йдеться в матеріалах справи 991/1876/24. Однак арешт майна все одно відбувся.

Проблема у тому, що жодних термінів, як швидко суд за поданням Фонду має зняти арешт і дозволити змінити власника нерухомості, немає. Тобто ця процедура може тривати хоч десятиріччя. І весь цей час Табачник залишатиметься разом зі своєю матір’ю юридичним власником мільйонних статків.

Справжня імперія Табачника

Дмитро Табачник займався політикою (і, ймовірно, весь час працював на російські спецслужби), тоді як його брат Михайло мав успішний бізнес. Журналісти-розслідувачі неодноразово писали про схеми, які організував Табачник за участю свого брата.

Михайло Табачник, молодший брат держзрадника, займався будівельним бізнесом. Згідно з даними сервісу YouControl, його ПІБ згадується в документах щонайменше 19 компаній. У розслідуваннях ЗМІ, а також серед представників бізнесу розповсюджувалась інформація про те, що бізнес-імперія на мільйони доларів у братів Табачників спільна.

При тому, судячи з матеріалів судових справ, правоохоронці до кінця не вивчили зв’язок братів з їхніми бізнес-партнерами.

Деякі компанії, в яких керівником чи власником був Михайло Табачник, продовжують працювати. Схеми Табачника розкрили ще у 2014-2015 роках, однак вироків у судах досі немає. Йдеться про кримінальну справу № 42014100000000239 від 17.03.2014.

Під керівництвом Табачника Міносвіти і науки, молоді та спорту своїм наказом передало приміщення за адресою б-р Тараса Шевченка, 27а площею 1512,7 кв. м на баланс ДП “Інфоресурс”. Потім будинок розділили на три приміщення та передали ТОВ “Гранд-Інвест” (471,1 кв. м), ТОВ “Ріотрейд” (485,8 кв. м) і ТОВ “САН11” (555,8 кв. м), про що йдеться в справі 757/31908/14-к.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Цю ж схему реалізували ще з однієї будівлею – вул. Сагайдачного, 37. Тоді будівлю площею 2817,7 кв. м спочатку передали державному підприємству, а потім розділили на окремі приміщення та передали в оренду ТОВ “Видавничий дім Прадес” (1171,7 кв. м), ТОВ “Провідна видавнича група” (186,3 кв. м), ТОВ “БК “Артбуд” (691,6 кв. м) і ТОВ “Укр Буд Менеджмент” (691,6 кв. м).

ТОВ “Ріотрейд”, ТОВ “САН11”, ТОВ “Видавничий дім Прадес”, ТОВ “БК “Артбуд” і ТОВ “Укр Буд Менеджмент” стали власниками майна. Зараз компанії мають різних власників. Однак у 2015-му видання Bihus.info писало про те, що “компанії САН11, “Ріотрейд” та БК “Артбуд” не просто розташовані в одній будівлі з “ТІКО-констракшн”, а розміщені безпосередньо в офісі фірми, що належить брату міністра освіти”.

“ТІКО-констракшн” перейменували в “Інвестмент Девелопмент проперті”. У 2016-му вони виграли суд проти видання РБК і змусили журналістів спростувати інформацію про те, що компанія належить Михайлу Табачнику, та заявити, що єдиним власником є Ігор Черненко.

Черненко Ігор Ігорович був помічником Дмитра Табачника, коли зрадник упродовж двох каденцій обіймав посаду народного депутата. Крім того, Ігор Черненко був бізнес-партнером Михайла Табачника, зокрема в компанії “Золотий Вік-96”. ЗМІ писали про те, що Черненко навіть поселився поряд із двома маєтками Табачників.

Згідно з випискою з реєстру прав на нерухоме майно, компанії належить приміщення на вул. Борисоглібська, буд. 17/1 (126,8 кв. м), а також будівля на вулиці Велика Васильківська, 77а (площа 4635 кв. м).

Звісно, юридично Дмитро Табачник, як і його брат, із вказаними компаніями ніяк не пов’язані.

Щоб забрати майно Табачника, Фонду держмайна ще необхідно пройти процедуру зняття арешту з нерухомості та рахунків. Окрім того, поки що далеко не все майно зрадника знайдено й арештовано.