Після пандемії COVID-19 більшість людей на планеті звикли до носіння медичних масок та частіше користуються ними в громадських місцях, якщо мають вірус та не бажають ділитись із ним з іншими. Проте, якщо людина захворіла та бажає відвідати спортивний зал, чи не заважатиме маска під час виконання активних вправ?

Існує думка, що медична маска може ускладнити заняття та перекривати дихання, що змушує людей відмовлятись від такої ініціативи. В Eat This, Not That! розповіли, чому це твердження є міфом та про що свідчить дослідження, щодо впливу маски на роботу легенів.

Згідно з дослідженням Annals of the American Thoracic Society, медичні маски майже не впливають на кількість кисню та вуглекислого газу, які надходять до легенів. Однак, хоча задишка може бути відчутною під час фізичної активності з маскою, вплив їхнього використання на дихальну систему зазвичай дуже незначний, а іноді й не помітний, навіть під час інтенсивних тренувань.

Таким чином, носити маску під час тренувань може бути незручно, проте це не є виправданням для нехтування фізичною активністю. За словами Сюзан Гопкінс, доктора медичних наук у відділі охорони здоров’я Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, маска не впливає на функцію серця та легенів у здорових осіб, однак вона може призводити до посилення задишки.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Натомість ризик існує для людей, що мають симптоми серйозних захворювань серця чи легенів. Доктор Гопкінс каже, що: “Ці люди можуть відчувати себе занадто некомфортно, щоб займатися спортом, і це слід обговорити зі своїм лікарем”.

Тож, якщо ви цілком здорові та не маєте відповідних захворювань, що можуть перешкоджати заняттям у медичній масці, ви цілком можете використовувати такий захист та продовжувати тренування. Однак, переконайтесь, що це не вплине на ваше самопочуття та є цілком безпечними у вашому стані.