З 1 червня проведуть перерахунок виплат пенсіонерам, які працюють. Проте підвищать їх лише невеликій кількості українців.

У 2024 році середня пенсія зросла на 400 грн, втім, більшість пенсіонерів отримують менш ніж 5 тис. грн на місяць. Водночас є і особлива категорія: суддям пенсії цього року підвищили в середньому на 4 тис. грн – до більш ніж 100 тис. грн на місяць.

Що чекає на українців та на які пенсії можна розраховувати?

Скільки грошей отримують українці на пенсії

Середня пенсія з початку року зросла з 5,3 до 5,7 тис. грн (останні дані за квітень). Насправді ж середня пенсія не показує реальну картину. По-перше, виплати дуже різняться залежно від регіону. Якщо в Києві пенсіонери в середньому отримують 7848 грн, то в Тернопільській області – всього 4399 грн.

Як видно на графіку, із загальної кількості пенсіонерів (10,1 млн) найбільша кількість отримує до 3000 грн (2,72 млн осіб, або 26,84%). Ще 17,2% пенсіонерів (1,7 млн осіб) отримують пенсію від 3 до 4 тис. грн. Тобто 44% пенсіонерів мають пенсію в розмірі до 4 тис. грн.

Якщо ж врахувати і тих, хто отримує до 5 тис. грн, то таку виплату отримують 62,6% українців на пенсії.

Тобто більшість українських пенсіонерів не мають середньої пенсії в 5,7 тис. грн. Її вираховують як середню арифметичну, а не середню медіанну. Другий показник вказував би на те, яку пенсію отримують більшість українців. І ця цифра була би значно меншою за 5,7 тис. грн.

Після реформ серед цивільних пенсіонерів залишилась всього одна група щасливчиків, яких загальна пенсійна формула не стосується, – судді. З початку року їхня виплата зросла на 4 037 і досягла в середньому 103 874 грн. Для решти пенсіонерів це недосяжна виплата, адже яка б зарплата не була, максимальна пенсія – 10 прожиткових мінімумів. Зараз це 23 610 грн.

Для суддів це обмеження не діє, їхню пенсію розраховують за особливою формулою. Якщо для звичайного українця в результаті розрахунку коефіцієнт заміщення (тобто той відсоток від звичної зарплати, який можна отримувати на пенсії) складає менше 30%, то для судді з 35 роками стажу – 80%.

Насправді ж проблема пенсійної системи полягає не у високих пенсіях для суддів і невигідній формулі для пересічних українців. Є три величезні проблеми, без вирішення яких домогтись відчутного збільшення пенсій не вдасться:

  • критичне співвідношення пенсіонерів до тих, хто працює (один до одного). Для високої пенсії в Україні має бути значно більше тих, хто отримує білу зарплату і платить з неї внески. Наприклад, щоби збільшити середню пенсію до рівня близько 12 тис. грн, кількість тих, хто працює, має вирости вдвічі. Ще один варіант: покрити зростання пенсій частково збільшенням кількості нових робочих місць, частково – детінізацією та зростанням зарплат.
  • низький рівень офіційних зарплат та тіньова зайнятість. Українці платять із зарплат 22% єдиного соцвнеску (ЄСВ). У Пенсійний фонд із зарплати направляють всього 19,19%. Згідно з даними ПФУ, середня зарплата за березень цього року (найсвіжіша цифра) – 15 433 грн. З них на пенсії в середньому направляють 2 961,5 грн. Щоби забезпечити пенсію розміром, наприклад, в 10 тис. грн, з нинішнім розміром ЄСВ та співвідношенням тих, хто працює, до пенсіонерів, середня зарплата має бути на рівні 52 110 грн.
  • відсутність накопичувальних пенсій і умов для їх запровадження. Щоби в Україні запрацювали накопичувальні пенсійні фонди, мають бути надійні та стабільні умови для інвестування, фондовий ринок, помірна інфляція тощо.

Раніше в Мінсоці розповідали про напрацювання пенсійної реформи. Деталі реформи поки що не розкривають, однак вона не передбачає ані збільшення розміру ЄСВ, ані перегляду пенсійного віку (що могло б позитивно вплинути на співвідношення працівників та пенсіонерів).

“Нам потрібне прозоре, чітке пенсійне законодавство. Правила обрахунку пенсії, які будуть розуміти і нинішні працівники, і пенсіонери. Правила, яким будуть довіряти і які суспільство вважатиме справедливими. На наш запит Київська школа економіки провела соцопитування, частина питань якого стосувалась пенсійного забезпечення. Результати показали, що люди вважають пенсійну систему дуже несправедливою і дуже непрозорою, це відображає і наше розуміння”, – анонсувала реформу заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак.

З червня перерахують пенсію заднім числом, але не всім

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Червневий перерахунок зачепить тільки частину пенсіонерів, які працюють. З 10,4 млн пенсіонерів продовжують працювати 2,7 млн. Вони мають право на перерахунок виплати за формулою кожні 24 місяці. У формулі розрахунку пенсії є стаж. Якщо вам призначили пенсію і ви продовжили працювати, через два роки вам мають збільшити стаж та провести перерахунок.

Ще одна умова: ви маєте набути додаткових неврахованих 24 місяці стажу станом на 1 квітня 2024-го. Тоді з червня проведуть перерахунок виплати. Наприклад, якщо у вас було 35 років стажу і ваш розрахунковий розмір пенсії складав 7 тис. грн, то після підвищення ваша пенсія складе 7,4 тис. грн. Також ви отримаєте ще додатково 800 грн за квітень та травень. Якщо ж ваша пенсія з 35 роками стажу складає 10 тис. грн, то після підвищення ви отримаєте вже 10 тис. 571 грн. Ще 1 142 грн ви отримаєте за травень та квітень.

Тобто перерахунок відбудеться заднім числом. Підвищити пенсії мали ще з квітня, однак Пенсійний фонд отримує дані щодо зарплат українців зі значним запізненням. За квітень дані з’являться у червні, і тоді чиновники проведуть перерахунок виплат.

Крім прибавки за червень, розмір якої залежить від індивідуальних показників (зарплати та стажу), також заднім числом заплатять прибавку за травень та квітень. Точну кількість українців, які отримають прибавку, буде відомо після проведення індексації.

Зазначимо, кожен українець вже зараз може перевірити свій стаж та можливий розмір майбутньої пенсії. Для цього треба за допомогою свого банку пройти авторизацію на порталі Пенсійного фонду.