В Україні поки не планують надсилати чоловікам повістки поштою, але така практика може запрацювати вже влітку. Адже якщо військовозобов’язані громадяни не оновлять свої дані за відведені новим законом про мобілізацію 60 діб (починаючи з 18 травня), їм почнуть надходити листи від ТЦК.

Про це в коментарі ЗМІ розповів речник Полтавського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки Роман Істомін.

Чи буде вважатися врученою повістка, надіслана поштою?

“Після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, зокрема адреси місця проживання, повістка дійсно може бути надіслана засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням із повідомленням про вручення на адресу місця проживання військовозобов’язаного чи резервіста”, – пояснив Істомін “Телеграфу”.

Зазначається, що днем явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного буде дата не раніше 14-го дня від моменту надсилання повістки поштою (рекомендованим листом і повідомленням про вручення).

Чи потрібно отримувачу повістки ставити підпис?

За словами речника ТЦК, ставити підпис не вимагається. Якщо повістку надіслали поштою, то підтвердженням належного оповіщення військовозобов’язаного або резервіста про виклик у ТЦК буде вказівка про:

– день отримання поштового відправлення людиною, особа якої підтверджується інформацією та/або документами від пошти;

– день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову його отримувати або відмітки про відсутність чоловіка за адресою місця проживання, яка була вказана ним під час уточнення облікових даних. Так само й відсутності за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо цей військовозобов’язаний/резервіст не повідомив ТЦК іншу адресу, де він мешкає.

“Тобто якщо протягом 60 днів громадянин не уточнить свою адресу проживання, повістка може бути направлена поштою на адресу зареєстрованого місця проживання”, – підкреслив Істомін.

Хто має оновити військово-облікові дані в ТЦК?

У законі про мобілізацію прямо вказано обов’язок громадян оновити свої дані. Це стосується не лише чоловіків, а й жінок, які перебувають на військовому обліку (й тих, котрі здобувають медичну/фармацевтичну освіту).

Так, починаючи з 18 травня протягом 60 днів оновити дані в ТЦК повинні:

– призовники віком від 17 до 25 років, які мають посвідчення про приписку;

– військовозобов’язані чоловіки віком 25-60 років, які мають тимчасове посвідчення чи військовий квиток;

– жінки з медичною та фармацевтичною освітою, які перебувають на військовому обліку.

На цей процес не впливає статус військовозобов’язаного або наявність у нього підстав для відстрочки. А за порушення військового обліку в ТЦК можуть виписати штраф навіть заочно, без присутності порушника.

Кому не потрібно оновлювати дані в ТЦК?

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Оновлювати військово-облікові дані не треба громадянам, які були виключені з військового обліку. Згідно з положеннями нового закону, сюди належать такі випадки:

– припинення громадянства України;

– визнання непридатним для військової служби;

– досягнення граничного віку перебування в запасі.

Якщо особа оновила свої дані до набрання чинності нового закону 18 травня, їй треба зробити це ще раз, навіть у разі відсутності будь-яких змін.