Війна Росії проти України може спричинити серйозні екологічні проблеми, зокрема землетруси та повені.

Використання важкого озброєння може зруйнувати шахти і викликати техногенні землетруси, вважає еколог Анатолій Павелко з МБО “Екологія-Право-Людина”.

За словами Павелка, хоча наразі немає даних про землетруси, спричинені бойовими діями (окрім ядерних вибухів), на Донбасі існують значні ризики. Це пов’язано з тим, що цей регіон насичений техногенними об’єктами, такими як шахти і кар’єри, які є геологічно нестабільними. Використання важкої зброї може призвести до їх руйнування і техногенних землетрусів, які можуть бути дуже руйнівними, хоча зазвичай мають локальний характер.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Еколог також попередив, що бойові дії можуть погіршити ситуацію з повенями та паводками. Особливо це стосується випадків, коли руйнуються техногенно створені природні об’єкти, такі як греблі і водосховища. Наприклад, руйнування Каховського водосховища або гребель на річці Оскіл у Харківській області вже призвело до затоплень, руйнування інфраструктури та порушення водопостачання.

Крім того, бойові дії сприяють знищенню лісів, що негативно впливає на водоохоронні і кліматоохоронні функції. Це може призвести до катастрофічних посух, вітрової ерозії і видування верхнього шару ґрунту, що ще більше погіршить екологічну ситуацію в Україні.