З 2025 року умови виходу на пенсію в Україні стануть більш жорсткими.

Відтепер українцям буде складніше вийти на пенсію у 60 років через збільшення вимог до страхового стажу. З мінімальним стажем вийти на пенсію можна тільки в 65 років.

За інформацією Пенсійного фонду, щоб стати пенсіонером у 60 років, у 2023 році було достатньо мати 30 років страхового стажу. Проте вже з 2024 року ця вимога збільшилася до 31 року. З 2025 року необхідний стаж зросте до 32 років.

Такі нововведення ускладнюють ситуацію для багатьох громадян нашої країни, які починають досить рано працювати, але часто їм не вдається накопичити достатню кількість страхового стажу. Стаж включає лише той період, коли за працівника сплачувалися страхові внески. Тож якщо людина працювала неофіційно, без оформлення, і за неї не сплачували єдиний соціальний внесок, цей період не враховується до страхового стажу, що впливає на право отримання пенсії.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Для тих, хто не набере необхідний страховий стаж, вихід на пенсію буде можливий лише в 65 років. Якщо стаж буде менш як 15 років, громадянин не матиме права на пенсію взагалі, і зможе отримувати лише тимчасову соціальну допомогу, розміром не більше як прожитковий мінімум. Таку допомогу ще й потрібно підтверджувати кожні шість місяців.

Ці зміни підкреслюють важливість офіційного працевлаштування та регулярної сплати соціальних внесків для забезпечення майбутньої пенсії.