Президент України Володимир Зеленський заявив, що Китай повинен захищати Україну, наголошуючи на важливості підтримки України у її тривалій боротьбі за свободу та незалежність. Він зазначив, що Україна вже не розраховує на активний захист з боку Китаю, а прагне, щоб Китай займав нейтральну позицію і був присутній на саміті світу.

Зеленський підкреслив, що закликав лідера Китаю підтримати Україну і не балансувати між Росією та Україною. За його словами, Китай розглядає ситуацію як баланс між Росією та Заходом, що є неприйнятним ставленням до України та українців. “Це війна між Росією та Україною, а не між Росією та Америкою”, – підкреслив президент.

З великим повагою ставлячись до Китаю, Зеленський наголосив, що Китай, як одна з провідних світових держав, повинен підтримувати Україну, яка зазнала нападу на свою територіальну цілісність і суверенітет. Він нагадав про обіцянки безпеки, дані Україні у Будапештському меморандумі, і підкреслив, що всі країни, які підписали цей документ, зобов’язані захищати українську незалежність.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Президент також висловив занепокоєння щодо можливих наслідків відсутності Китаю на саміті світу. Він застеріг, що якщо Китай підтримає зусилля Росії після цього, то це не буде чесним балансуванням. Зеленський наголосив на важливості захисту України, оскільки вона віддала свою ядерну зброю в обмін на обіцянки безпеки.

Володимир Зеленський підсумував, що не має сенсу говорити про баланс між Україною та Росією, оскільки Росія має ядерну зброю. “Китай має захищати Україну. Україна вже розраховує не на захист з боку Китаю, а на те, щоб Китай був присутній на саміті світу і сприяв мирному врегулюванню конфлікту”, – зазначив президент.