Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про необхідність перегляду статусу Угорщини в НАТО. Він пояснив це бажанням уникнути залучення країни у війну в Україні. 

В інтерв’ю державному радіо 24 травня Орбан підкреслив, що в Будапешті вже працюють над новою концепцією, яка б відрізняла Угорщину від інших членів Альянсу.

Заяви Орбана пролунали на тлі розробки пакета підтримки України, який буде представлений на саміті НАТО у липні. Очікується, що цей пакет включатиме координацію постачання зброї та навчання українських військових. Орбан наголосив, що юристи та військові експерти вивчають можливості збереження членства Угорщини в НАТО без участі у діях Альянсу за його межами.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Угорщина неодноразово блокувала західні ініціативи з надання допомоги Україні. Орбан також виступав проти розширення НАТО шляхом включення Фінляндії та Швеції і уклав енергетичні угоди з Росією, що викликало критику з боку інших західних країн. Попри це, Угорщина не відмовляється від своїх зобов’язань щодо захисту членів НАТО у разі нападу.

Орбан висловив стурбованість, що фінансування та постачання зброї Україні може призвести до ширшого військового втручання. Він наголосив, що Угорщина не погоджується з побоюваннями деяких членів НАТО щодо можливого вторгнення Росії на східний фланг Альянсу. Орбан вважає, що конфлікт в Україні є боротьбою між “двома слов’янськими країнами” і не має загрожувати НАТО.