Відчуття втоми вранці при переході від сну до бадьорості – звичне явище. Однак, якщо відчуття розбитості не зникає, незважаючи на, здавалося б, повноцінний відпочинок, важливо з’ясувати основні причини ранкової втоми. News Bytes розповів про загальні фактори, які сприяють цьому явищу.

Вплив синього світла

Присутність синього світла в штучному освітленні може порушити виділення мелатоніну – гормону, який регулює наш цикл. Це може ускладнити досягнення спокійного сну, що призводить до ранкової виснаженості.

Одна зі стратегій пом’якшення цієї проблеми полягає у зменшенні часу перебування перед екраном, особливо перед сном. Намагайтеся тримати електронні пристрої подалі принаймні за годину-дві до сну.

Тривожність

Депресія або тривога можуть забирати багато енергії. Ці емоційні стани також можуть впливати на якість сну, призводячи до труднощів із засинанням або прокиданням вночі. Деякі ліки, що застосовуються для лікування тривоги або депресії, можуть мати побічні ефекти, які перешкоджають глибокому сну або сприяють безсонню, посилюючи ранкову втому.

Розлади сну

Розлади сну проявляються в різних формах, ускладнюючи засинання або підтримання спокійного сну. Одним з найпоширеніших захворювань є апное сну, коли дихання періодично зупиняється. Інші проблеми, такі як безсоння, що характеризується труднощами із засинанням, ранніми пробудженнями або частими перериваннями, можуть призвести до того, що після пробудження ви почуватиметеся виснаженими.

Погане середовище для сну

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

На якість сну можуть впливати кілька факторів у вашому спальному середовищі. Підтримання оптимальної температури в приміщенні сприяє покращенню сну, тому подумайте про використання охолоджуючого матраца або відповідне налаштування кондиціонера. Крім того, сон на невідповідному матраці може призвести до дискомфорту в тілі, скутості та втоми після пробудження.

Сидячий спосіб життя

Сидячий спосіб життя може призвести до того, що ваше тіло адаптується до менших витрат енергії, що призводить до втоми при виконанні регулярних навантажень. Певні звички, зокрема надмірне споживання кофеїну, вживання алкоголю перед сном, тривалий денний сон і нерегулярний графік сну, можуть порушити ваш режим, що в підсумку збільшує ймовірність прокинутися втомленим.