У Верховній Раді розтлумачили, що очікує тих ухилянтів, які не оновили дані та згодом мають наміри не сплачувати штрафи за порушення мобілізаційного законодавства.

Цю ситуацію прокоментувала народна депутатка та членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Ірина Фріз.

“Штрафи (від 17 тис. грн. до 25 тис. 500 грн.) встановлені за порушення військового обліку. Тобто це штрафи за неоновлення даних. У разі, якщо військовозобов’язаний не оновив дані і не сплатив штраф, залишається в “сірій зоні”, то він вважається ухилянтом і до нього застосовується стаття про порушення закону про мобілізацію. Це передбачає кримінальну відповідальність, загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі”, – каже Ірина Фріз.

Джерела серед парламентарів зізнаються, що наразі не можуть чітко сказати про те, чи подвоюються несплачені штрафи, а також який саме термін надається для сплати – 10, 15 днів чи більше.

“Якщо казати відверто – коїться чехарда. Не дивлячись на те, що в законі начебто і прописано, але немає чіткого розуміння про порядок накладання і стягування штрафів”, – розповів нам один з парламентарів.

Своєю чергою адвокати зазначають, що штрафи за порушення мобілізаційного законодавства не подвоюються.

Ці штрафи встановлюються рішенням суду, за протоколом ТЦК чи відповідальної особи. В разі несплати відкривається виконавче провадження. Але треба розуміти, що виконавче провадження – це ще додаткові витрати – близько 10% від суми”, – каже адвокат Сергій Старенький.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За його словами, чинне законодавство передбачає штрафи, які подвоюються в разі несплати і ті, які не подвоюються. “Подвоюються в разі несплати штрафи за порушення ПДР, але не всі”, – уточнює Старенький.

Є дуже багато правопорушень, штрафи за які не подвоюються. Наприклад, хуліганство, розпиття спиртних напоїв”, – каже адвокат Микола Максимов.

За його словами, сплата штрафу також може означати, що особа визнала те, що скоїла правопорушення. До цього адвокат додає, що в разі несплати штрафу протягом місяця державні виконавці можуть змушувати особу сплатити необхідну суму.