В Україні врегулювали зайнятість домашніх працівників. Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який врегульовує зайнятість домашніх працівників, таких як покоївки, прибиральники, ремонтники та садівники. 

Новий закон передбачає спеціальні трудові договори для працівників, які працюють регулярно та на постійній основі. Мета цього закону – створити умови для виходу цієї категорії працівників з неформального сектора економіки та забезпечити їхній соціальний захист.

Закон додає новий розділ “Праця домашніх працівників” до Кодексу про працю, визначаючи, що домашнім працівником вважатиметься особа, яка забезпечує життєдіяльність домогосподарства не менше 40 годин на місяць.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Роботодавцем у цьому випадку вважатиметься один із членів сім’ї, який має укласти з працівником трудовий договір у двох примірниках. У договорі повинні бути вказані імена сторін, дата початку дії договору, термін його дії, опис виду та характеру робіт, умови оплати праці та її періодичність, тривалість робочого дня, а також умови щорічної відпустки. Важливою умовою є заборона домашньому працівнику розголошувати конфіденційну інформацію, отриману під час роботи.

Трудовий день домашнього працівника може бути поділений на частини, але загальна тривалість роботи не повинна перевищувати 8 годин на день. Крім обов’язкових умов, у трудовому договорі можуть бути прописані й додаткові, наприклад, можливість надання житла домашньому працівнику. Зміни до договору можуть вноситися тільки за згодою обох сторін і повинні бути оформлені письмово.