19 травня ЗСУ знищили російський ракетний корвет “Циклон” проекту 22800 “Каракурт”. Це був перший з п’яти запланованих до введення до складу Чорноморського флоту РФ носіїв ракет “Калібр”.

Як повідомив речник Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук, “Циклон” не встиг навіть пройти державні випробування та не випустив жодної ракети.

“Це був також “Аскольд”, якому фактично навіть спробувати не дали, його знищили Повітряні сили. Ще два такі кораблі, “Амур” і “Туча”, перебували в акваторії та були змушені залишити її”, – додав Плетенчук.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Таким чином, Росія фактично втратила весь свій флот нових ракетних корветів “Каракурт”. Залишаються лише 10 надводних ракетоносіїв, які можуть нести “трохи більше ніж 50 ракет “Калібр”.

“Циклон” був збудований у 2023 році і мав вартість близько 3 мільярдів рублів. Він мав комплекси ударної і протиповітряної зброї, але не мав якісного захисту від морських дронів.