Після “приєднання” до РФ окупованої частини Донецької області проросійськи налаштовані місцеві жителі розраховували на те, що “все миттєво зміниться на краще”, проте цього не сталося. Сьогодні вони проклинають “нову владу” – ось тільки анонімно та в соціальних мережах. Опинитися “на підвалі” не хоче ніхто.

Зіпсовані продукти та ліки з нульовою ефективністю

Полиці супермаркетів на окупованій частині Донбасу сьогодні завалені російською продукцією. Щоправда, якість її залишає бажати кращого. Днями у місцевих пабліках розлючені жителі виклали чергове “покращення” – фото сосисок із пліснявою “Черкізово”. А це один із найбільших виробників та переробників м’яса в РФ з головним офісом у Москві.

За словами донеччан, “сосиски дор-блю” (так вони прозвали продукт, що зіпсувався) – у продажу мережі супермаркетів “Перший республіканський” вони бачать не вперше, як і іншу гниль. Причому люди кажуть, що на окуповану територію росіяни везуть багато продукції з терміном придатності, що закінчується, і огидної якості.

“Мені розповіли, що є домовленість у бізнесюків з Ростовської області та нашими. От і тягнуть до нас те, що навіть тваринам не згодуєш. Таке враження, що скоро на нас ставитимуть досліди”, – поділився у розмові донеччанин.

У супермаркетах тієї ж мережі і багато запліснявілих овочів.

А місцеві жителі пишуть, що багато випадків отруєнь помідорами та огірками. Припускають, що вони всі “з великою кількістю нітратів” або “чимось обприскані”. Така сама ситуація була і минулого року.

Гірше стає і з ліками. Українських препаратів так само немає, в аптеках поголовно російські, які коштують більше. За словами місцевих жителів, в окупованих містах області також з’явилося багато індійських препаратів – нібито аналогів відомих ліків, які абсолютно не допомагають.

“Дуже рідко з’являються препарати європейських фармкомпаній, але купувати їх просто страшно, тому що можуть виявитися підробкою. У нас тут ніхто це не контролює”, – розповіла жителька окупованого Єнакієвого.

“Влада” фонтанує шаленими ідеями, а міста потопають у смітті

Тим часом місцева “влада” раз у раз озвучує “нововведення”. Наприклад, ватажок “ДНР” Денис Пушилін днями заявив, що в “республіці” мають намір активно розвивати використання населенням… електромобілів.

За словами Пушиліна, зараз низка компаній готується до облаштування електрозаправок, які будуть розташовані у зручних місцях.

Місцеві жителі різко відреагували на це: “Дороги б зробили! У Пантелеймонівці – ями для стрільби з коня стоячи”, “Пушилін живе у своєму світі, йому вже не потрібна реальність”, “Електромобілі – це цивілізація 21 століття. А яка може бути цивілізація у дірі, де не можуть впоратися з вивезенням сміття?

А гори сміття навіть на центральних вулицях міст окупованої частини Донецької області – це сьогоднішня реальність “республіки”. Наприклад, мешканці Макіївки пишуть, що сміття у травні ще не вивозили.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

А в обласному центрі “влада” не додумалася ні до чого кращого, як влаштувати звалища в межах Донецька і відразу тут же спалювати сміття. Місцеві мешканці задихаються від їдучого диму.

Наприклад, мешканка Петрівського району Донецька написала, що “керівники” економлять на пальному, а “людей труять, як у газовій камері”.

Через це розплодились і щури, які спокійно розгулюють навіть у центрі Донецька. І така ситуація повсюдно.

Тяжко і з водопостачанням – воду так і продовжують давати за графіком, проте пити її небезпечно. “Вона іржава, з великим осадом. Не те що пити, нею і митися не можна – хіба що якщо проганяти через фільтр, а потім довго кип’ятити. Та й то…” – поділилася з нами донеччанка.

Настрої у мешканців окупованої частини Донбасу не райдужні. Вони вже відчули на собі, що і після “приєднання” до Росії “ДНР” продовжує йти на дно.