В Україні з початком масових стабілізаційних відключень розповсюджують міфи про начебто експорт електроенергії в період обмежень. Такі твердження радше нагадують теорію змови, бо для цього необхідно фальсифікувати дані європейської платформи, підкупити українських чиновників, чиновників у сусідніх країнах ЄС та всіх енергетиків, причетних до імпорту та експорту.

Незважаючи на це, такі теорії є популярними в частини українців. Ми зібрали дані щодо експорту та імпорту електроенергії та публікує графіки, які підтверджують відсутність комерційного експорту струму.

Україна не продає електроенергію в період дефіциту

“Ніхто не експортує електроенергію, коли в системі є дефіцит. Ми працюємо в єдиній європейський енергосистемі, і ніяких контрактів на експорт немає. Але є технічні перетоки, коли ми не споживаємо електроенергію, і є надлишок, вона перетікає в ЄС“, – пояснює голова наглядової ради “Київенерго” Іван Плачков.

Серед українців поширюється теорія змови: начебто електроенергію продають у ЄС, коли нам самим її не вистачає. Цей фейк легко спростувати, бо всі дані щодо експорту та імпорту публікуються на спеціальному сайті – європейській платформі зі збору даних про виробництво, транспортування та споживання електроенергії.

Однак ті, хто вірять у цю теорію змови, знаходять підтвердження навіть у даних платформи. Замість розділу “комерційний обмін” (фактично торгівля) вони відкривають розділ сайту про фізичні перетоки (яких неможливо позбутись, поки ми є частиною єдиної енергосистеми) і заявляють, що це і є експорт.

Один із таких постів на Facebook має більше 3 тис. поширень. Авторка посту сфотографувала екран свого комп’ютера, на якому видно розділ “фізичний потік”, та заявила, що “Україна весь час продає електрику в Румунію, Молдову”. І хоча цю інформацію легко спростувати, більшість тих, хто коментував її публікацію, таке враження, що повірили.

Авторка допису показує графік за 13 травня і стверджує, що цього дня Україна начебто продавала струм Румунії. Однак, якщо відкрити графік комерційного обміну струмом із Румунією за цей день, видно, що навпаки, Україна 13 травня купувала струм у Румунії в період з 00:00 до 07:00 та з 18:00 до 00:00.

У Молдови 13 травня Україна також купувала, а не продавала струм. Перевірити цю інформацію за бажанням можна тут. У панелі ліворуч можна обрати країну та побачити дані щодо експорту та імпорту з Україною.

Варто зауважити, що енергосистема не має можливості накопичувати струм у великих об’ємах. Тобто якщо сьогодні струму забагато (більше, ніж українці споживають), його неможливо “відкласти” на “чорний день”. Треба або зменшувати виробництво (зараз це неможливо зробити), або продавати його за кордон. Щоби різко зменшити чи збільшити (коли споживання росте) виробництво, використовують енергію з ГЕС та ТЕС. Саме ці станції і знищувала РФ під час останніх атак на енергетику.

Тому якщо струм продавали в березні, це ніяк не могло вплинути на дефіцит у травні. Ба більше, навіть впродовж однієї доби в українській енергосистемі може бути як профіцит (наприклад, в обід, коли сонячна генерація активно працює, а споживання незначне), так і дефіцит (вранці та увечері). І те, що в обід буде профіцит струму, ніяк не допоможе покрити вечірній пік споживання.

Для прикладу розгляньмо інформацію щодо експорту та імпорту електроенергії в будній день. 17 травня діяли графіки відключення електроенергії в період з 00:00 до 08:00 та з 19:00 до 24:00. Тобто саме в цей період був дефіцит, який не змогли покрити навіть імпортом струму. І якщо подивитись на об’єми торгівлі, саме в ці періоди купували найбільше електроенергії. Притому струм взагалі не продавали. Україна імпортує електроенергію з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. В ці країни також можливий і експорт.

У Румунію Україна цього дня не продала жодної кВт*год. Замість того відбувався імпорт електроенергії: в період з 00:00 до 09:00 та з 14:00 до 22:00. Притому о 6 ранку об’єм імпорту (через пікове споживання) збільшився у п’ять разів – з 50 до 255 МВт.

Жодної кВт*год не продали цього дня Словаччині, однак впродовж всього дня купували струм. Найбільше в періоди ранкового (о 7, 8 ранку) та вечірнього (до 22:00) піків.

У Польщі купували електроенергію з 6 ранку до 19 вечора (і не продавали), а у Молдови – впродовж всього дня. Експорт взагалі не відбувався.

Інколи для “підтвердження” продажу електроенергії показують графіки Української енергетичної біржі. Проте вони показують продаж на внутрішньому оптовому ринку. Для промисловості вже давно діють ринкові механізми і купівлі струму, і формування ціни. Окремих контрактів щодо експорту не існує, всі дані проходять через єдину європейську платформу.

Відключення не може бути пов’язані з рішенням щодо тарифу

Ще одна теорія змови: українцям відключають електроенергію, аби аргументувати підвищення тарифу. Насправді і без жодної аргументації зараз тариф на електроенергію для українців (2,64 грн за 1 кВт*год) покриває тільки доставку. Тобто українці не платять за генерацію електроенергії жодної копійки.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

При цьому борги за струм продовжують зростати. Тобто споживачі не платять вчасно навіть за те, щоби струм доставили до квартири.

“Ситуація зрозуміла до болю. Мета – влаштувати побільше незручностей людям для зниження супротиву підняттю тарифів”, – написала мешканка Запоріжжя на своїй сторінці в Facebook. Таке твердження активно поширюється в соцмережах впродовж останніх кількох днів.

Незважаючи на те, що українці впродовж останніх місяців спостерігали за наймасштабнішою атакою на енергетику, зруйновано левову частку балансувальної генерації, декому все одно легше повірити, що відключення – це провина українських енергетиків чи уряду, а не РФ.

Люди починають шукати, кого звинуватити. Комерційних продажів немає, є технічні перетоки, які необхідні. Вони в десятки разів менші”, – додає Плачков.

Ситуація в енергетиці залишається вкрай складною. Саме зараз триває ремонтна кампанія на АЕС. Крім того, Запорізька АЕС залишається під окупацією (а це 6 тис. МВт), Каховська ГЕС зруйнована, ДніпроГЕС не працює, зруйновано кілька великих ТЕС. Все це результати атаки РФ на енергетичні об’єкти. Притому якщо деякі об’єкти дійсно можна захистити, то побудувати “саркофаги” та закрити велику ТЕС від прямого ракетного удару практично неможливо. У всякому разі, жодна країна ще не навчилась створювати такий захист. І сам факт атаки на ТЕС – воєнний злочин.

Будь-який пошук винних у дефіциті електроенергії має починатись з нагадувань про те, хто знищив частину української генерації. Жодних доказів продажу електроенергії під час застосування обмежень не існує. Жоден розслідувач, енергетик, чиновник не підтвердив навіть можливість такого експорту. Причому європейці публікують усі дані щодо комерційного обміну струму, приховати таку інформацію було б неможливо.