18 травня 2024 року набув чинності новий закон про мобілізацію, за яким усі військовозобов’язані віком від 18 до 60 років мають протягом 60 днів оновити свої облікові дані. Протягом цього періоду працівники ТЦК не мають підстав для примусової доставки людей на оновлення персональних даних.

Про це розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко в ефірі телемарафону. Оновити свої дані військовозобов’язані громадяни можна в ТЦК, ЦНАП або за допомогою додатку “Резерв +”.

“У працівників ТЦК немає підстав доставляти людину на оновлення персональних даних, поки не закінчився термін у 60 днів”, — роз’яснив Павличенко.

Він зазначив, що працівники ТЦК можуть лише вручити повістку для звірки даних, після чого людині буде визначено більш конкретні терміни для оновлення військово-облікових документів.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

“Але це здвоєння, дублювання двох процедур. Одна процедура передбачена законом, ці 60 днів, а друга процедура – ​​це коли особа отримує повістку”, – наголосив Павліченко.

Він також нагадав, що існують три типи повісток: для звірки персональних даних, для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), і бойова повістка, яка видають з метою мобілізації військовозобов’язаної особи.