19 травня під час авіакатастрофи загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі. Разом з ним загинули усі, хто був на борту.

За даними видання Time пише, інцидент стався через два місяці після масованої атаки Ірану на Ізраїль, що спричинило низку теорій щодо причин катастрофи.

Однією з версій є можливий удар з боку Ізраїлю. Гелікоптер Раїсі розбився у гірському лісі неподалік кордону з Азербайджаном, який підтримує тісні відносини з Ізраїлем і співпрацює з Моссадом, зовнішньою розвідувальною службою Ізраїлю. Це навело багатьох на думку, що аварія могла бути спричинена зовнішнім втручанням.

Іранська влада також розглядає погодні умови як можливу причину катастрофи. Місце аварії було складно виявити через туман, сильний вітер і зливу, що ускладнило рятувальні роботи. Проте, навіть за таких умов, залишається відкритим питання, чи могли погодні умови бути єдиною причиною трагедії.

Варто також враховувати внутрішню політику Ірану, яка відома своєю жорстокістю. В країні давно ходять чутки про погане здоров’я верховного лідера Алі Хаменеї, який править вже 35 років. За словами старшого наукового співробітника “Фонду Карнегі за міжнародний мир” Каріма Саджапура, смерть Раїсі може призвести до серйозної кризи наступності в Ірані.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Ібрагім Раїсі був впливовою фігурою в іранській політичній системі. Він зробив кар’єру силовика, був прокурором у різних провінціях та членом “комітету смерті”, який, за даними правозахисних груп, відповідальний за масові страти політичних в’язнів наприкінці 1980-х років. Його обрання президентом у 2021 році на тлі низької явки та звинувачень у фальсифікаціях підкреслило зневагу керівного апарату до демократичних процедур.

Тепер, коли Раїсі загинув, в Ірані розгортається нова політична драма. Без очевидних політичних прихильників, крім жорстких режимних елементів, його смерть ставить під сумнів стабільність політичної системи країни та викликає нові побоювання щодо майбутнього керівництва Ірану.