Лідер кримськотатарського народу та народний депутат Мустафа Джемілєв розповів про участь кримських татар у війні на боці України та Росії.

В інтерв’ю “Крим.Реалії” він сказав, що небагато кримських татар воюють на боці російських окупантів.

За його словами, після окупації Криму багато кримських татар переїхали на материкову Україну, де їх призивають до лав Сил оборони як громадян України. Джемілєв зазначив, що близько двох тисяч кримських татар служать у ЗСУ. Серед них є військові з кримськотатарської добровольчої диверсійно-розвідувальної групи при ГУР Міноборони України та добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана, який очолює Ленур Іслямов.

Водночас Джемілєв розповів про примусову мобілізацію кримських татар в окупованому Криму до армії РФ. Він зазначив, що під час російської мобілізації у 2022 році серед призовників було непропорційно багато кримських татар, порівняно з їх часткою в населенні Криму. За словами Джемілєва, це свідчить не про цінність кримських татар як воїнів, а про намагання окупантів знищити протестний потенціал серед цього народу.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За даними політика, відомо про 41 кримського татарина, що загинули у лавах російської армії. Серед них 22 особи були ув’язненими за побутовими статтями, яких примусово забрали на фронт. Лише шестеро загиблих служили заради великих обіцянок окупантів, решта ж були мобілізовані примусово.

Загалом, за офіційними даними російської сторони, з початку так званої “спецоперації” до Криму повернулися в трунах близько 786 осіб.