Випускник університету міноборони РФ, фахівець із кібербезпеки та колишній співробітник російського СУ Іван Глінкін створив інструмент під назвою Close-Circuit Telegram Vision (CCTV), що дозволяє виявляти наближене місцеперебування користувачів Telegram. 

У самому месенджері не вважають CCTV загрозою.

Згідно з повідомленням російських ЗМІ, CCTV використовує API Telegram, що пов’язане з функцією “Знайти людей поряд”, дозволяючи користувачам бачити інших осіб у радіусі 500 метрів.

Проте, функція “Знайти людей поряд” за замовчуванням вимкнена. Інструмент CCTV, якого створив Глінкін, дозволяє шукати лише тих користувачів, які увімкнули цю функцію.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

У пресслужбі Telegram пояснили, що функцію “Знайти людей поруч” створено для допомоги користувачам поділитися своїм місцеперебуванням з іншими людьми.

За замовчуванням ця функція завжди вимкнена, а “координати”, які відображає CCTV, не вказують реальне місцеперебування користувача.