З квітня на тимчасово окупованих територіях України Росія розгорнула масштабну кампанію з призову до армії та мобілізації чоловіків. Це суперечить обіцянкам Путіна про “індульгенцію” на п’ять років, але для російського диктатора слово нічого не значить.

Запорізька область:

Окупанти планують мобілізувати 150 тисяч чоловіків. Для цього створена відповідна інфраструктура, в тому числі “військові столи” на підприємствах. При отриманні російського паспорта чоловіків змушують пройти медкомісію та стати на військовий облік. Окупанти тероризують людей, особливо 18-30 років. З середини-кінця травня мобілізація може торкнутися і старших.

Донецька область:

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Ситуація аналогічна. У Маріуполі місто обвішане рекламою служби в ЗС РФ. З травня очікується “примусова мобілізація” – певна кількість чоловіків з кожного підприємства буде кинута на фронт. В “ДНР” вже роздають повістки на блокпостах. Жителів лякають листівками, де тих, хто не хоче воювати, представляють як наркоманів. Місцеві жителі очікують облав, як це було у 2022 році.

За даними української влади, мобілізованих українців кидають на фронт без підготовки, де вони стають гарматним м’ясом для окупантів.