В Україні 30 квітня діють графіки відключення електроенергії для населення в Харківській області та для промисловості в Кривому Розі. Також знеструмлено 417 населених пунктів: через бойові дії – у Донецькій, Запорізькій, Харківській, Херсонській областях; з технічних причин – у Сумській та Чернігівській областях. Крім того, на Донеччині через обстріл знеструмлювалися дві шахти – 35 працівників залишалися під землею.

Вечорами країни зберігається дефіцит струму, тому енергетики просять про економію. Про це повідомили в Укренерго та Міністерстві енергетики.

“Наразі в енергосистемі є тільки мережеві обмеження. Причина їх застосування – пошкодження обладнання магістральних мереж російськими дронами та ракетами”, – зазначили в “Укренерго”.

У компанії додали, що в енергосистемі в окремий вечірній час максимального споживання зберігається дефіцит електроенергії. Справа в тому, що через пошкодження, заподіяні ракетними ударами росіян, електростанції не можуть виробити достатньо електроенергії, щоб покрити всі потреби споживачів.

Харківщина: діють графіки

Через обмеження споживання електроенергії на Харківщині вранці 30 квітня було знеструмлено близько 204 тисяч побутових споживачів. Крім того, енергетики загоїли 4,6 тисячі точок обліку в одному з населених пунктів, які вимикалися через бойові дії.

“На жаль, в результаті повторного обстрілу вони знову були знеструмлені. На ранок залишаються без напруги понад 26 тисяч абонентів”, – повідомили в Міненерго.

З 28 квітня графіки відключень у Харкові та області оновили. Однак з цієї дати гарантованих відключень менше не стало – світло, як і раніше, вимикають як мінімум на 3 години на добу. Цьогорічний графік діє до 30 квітня включно. У кожного споживача – по чотири режими подачі електрики на добу:

  • червоний – електроенергія відключена;
  • жовтий – оперативні перемикання;
  • зелений – відключення відсутні;
  • перекреслений жовтий – можливі відключення через пікове споживання або оперативне перемикання.

Донецька область: знеструмлювалися шахти

На Донеччині внаслідок обстрілу, що пошкодив повітряну лінію обленерго, було знеструмлено побутові споживачі та дві шахти. В одній із них під землею перебувало 35 працівників – усіх вивели на поверхню. Повітряну лінію включили у роботу, всіх споживачів заживили.

Внаслідок бойових дій в області знеструмлено майже 22 тисячі абонентів у 2 населених пунктах. Ремонтні бригади загоїли 19,8 тисячі точок обліку в 10 населених пунктах. Залишаються без напруги 48,2 тисячі абонентів у 98 населених пунктах.

Інші регіони: де є проблеми з електроенергією

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

У Запорізькій області енергетики загоїли понад 700 споживачів, які знеструмлювалися через обстріли та технологічні порушення. Без напруги залишаються понад 3,7 тисяч абонентів.

Через технологічне порушення на Сумщині знеструмлювався 181 абонент у 5 населених пунктах. Ремонтні бригади загоїли понад 1,6 тисячі точок обліку в 9 населених пунктах, які вимикалися через обстріл. На ранок залишаються без світла 10,3 тисячі абонентів у 87 населених пунктах.

У Херсоні відновлено електропостачання для 159 абонентів. Залишаються знеструмленими 2,8 тисячі точок обліку. У населених пунктах області після нічних обстрілів було відключено 559 абонентів. Загалом у Херсонській області залишаються без світла 26,3 тисячі точок обліку.

З технологічних причин на Чернігівщині знеструмлено 151 пункт обліку в 2 населених пунктах. Через бойові дії залишаються знеструмленими 1,6 тисячі абонентів у 29 населених пунктах.