Певно, вам не раз під час прибирання спадало на думку, що добре було би плюнути на все і найняти професіоналів, які швидко і якісно наведуть в домі чистоту. І це, насправді, не така погана ідея – професійне генеральне прибирання може бути дуже ефективним.

Але щоразу винаймати бригаду зі спеціальним обладнанням може бути дуже обтяжливо для бюджету. Тому варто навчитись деяким лайфхакам клінерів і використовувати їх самостійно.

Почніть з простого

Експерти з чистоти стверджують, що хорошою тактикою є почати з приміщення, яке використовується найменше і рухатись у бік найбільш задіяного. Наприклад, першою прибрати комору чи гардероб. Так ви вбережете себе від того, що бруд і пил, які здіймаються під час прибирання, не осядуть у найбільш навантажених місцях.

Рухайтесь згори донизу

Де б ви не взялись за прибирання, завжди починайте наведення чистоти з найвищих поверхонь. Якщо це поточне наведення порядку, то з полиць, якщо генеральне – зі стелі. Змахніть сухою щіткою чи ганчіркою весь бруд та пил. Далі подбайте про стіни та все, що на них, а останнім штрихом має стати миття підлоги. Це дозволить змести весь сухий бруд донизу і ефективно його зібрати. Рух у протилежному напрямку буде здіймати пил, який осідатиме на поверхнях знову і ваше прибирання не буде ефективним.

Зосередьтеся на спальні

У спальні ми проводимо справді багато часу, тому безлад тут виникає дуже швидко. Прибирання кімнати почніть з того, що заберіть звідти речі, яким там не місце – посуд, одяг, інші предмети. Далі протріть пил з усіх поверхонь і не забудьте почистити від нього декор. Коли будете пилососити та мити підлогу, приділіть увагу всім куткам та просторам під меблями, зокрема під ліжком.

Правильне природнє освітлення важливе для формування здорового режиму сну, тому щоразу протирайте вікна, дзеркала та інші поверхні, що відбивають світло, від плям – професійні прибиральники їх ніколи не пропускають. Також неодмінно застеліть ліжко, а за потреби змініть білизну.

Подбайте про ванну

Після спальні логічно буде перейти до прибирання у ванній. Почніть так само з розкладання речей по своїх місцях – відправте брудні рушники у прання, винесіть предмети, яким не місце у ванній. Далі обробіть засобом для чищення унітаз, раковину, стійку та дверцята душу і змішувач. Поки він діє, огляньте шафки. Туди ми зазвичай ховаємо весь безлад, але за красивим фасадом різні засоби можуть проливатись чи розсипатись – все це потрібно протерти і прибрати. Насамкінець змийте очищувач і протріть все насухо, щоби не залишалось плям від води.

Наведіть лад у вітальні

Вітальня – важлива сімейна зона, де всі члени родини проводять час разом. Тому важливо підтримувати тут чистоту. Важливо, але непросто. Першим кроком теж має стати приборкання безладу, а другим – боротьба з пилом. Але не менш важливою є дезінфекція точок спільного використання, таких як вимикачі, пульти та дверні ручки. Протріть їх вологою ганчіркою, а потім обробіть дезінфектором і дайте йому висохнути. На завершення помийте підлогу.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Залиште кухню наостанок

Оскільки кухня – це місце з найбільш інтенсивним навантаженням, вона забруднюється щодня і тому потребує щоденного догляду. Усе, що виходить за межі поточного прибирання, починайте з того, що ховайте всю техніку, яка заважає вам очищувати стільниці. Також розкладіть по місцях продукти та посуд. Коли очищення видимих поверхонь буде завершено, дістаньте все із шафок і протріть їх всередині. Розкладіть все по місцях і ще раз швидко протріть стільниці та відкриті полиці. Не забувайте раз на 1-2 місяці очищувати посудомийку, запустивши її без посуду на максимальну температуру, раз на тиждень мийте відро для сміття і хоча би раз на пів року відсувайте всі меблі, які можливо, і прибирайте підлогу під ними.

Не забувайте про меблі

Чищення від пилу м’яких меблів не менш важливе, ніж протирання поверхонь чи догляд за килимами. Вони можуть виглядати чистими, але при цьому накопичувати пил. Для сильнішого ефекту придбайте спеціальний спрей для оббивки і скористайтесь ним за інструкцією, а уже потім почистіть крісла та дивани пилососом зі спеціальною щіткою. Ви будете здивовані, як багато бруду ви зберете таким чином і наскільки свіжішим стане повітря в оселі після чищення м’яких меблів.