Після руйнівних масованих атак Росії, що завдали значних збитків українській енергосистемі, Україна почала активно шукати додаткові системи протиповітряної оборони (ППО). Наразі Україна має щонайменше три батареї Patriot та одну батарею SAMP/T.

Зокрема, з відповідними запитами Київ звернувся до Польщі та Іспанії, а Румунію Україна просить розглянути можливість передачі SAMP/T.

Однак, ці європейські країни відповідати на заклики не поспішають, аргументуючи це потребою зберегти власні оборонні можливості.

Запит до Польщі:

Україна звернулася до Польщі з проханням про передачу систем Patriot. Проте, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що польська система ППО ще перебуває на стадії розробки, тому країна не може поділитися ЗРК Patriot з Україною.

Запит до Іспанії:

Україна також звернулася з проханням про додаткові системи ППО до Іспанії. Наразі Іспанія не оприлюднила свою відповідь.

Запит до Румунії:

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Україна просить Румунію розглянути можливість передачі систем SAMP/T. Румунія також не оприлюднила свою відповідь.

Позиція ЄС:

Високий представник ЄС Жозеп Боррель назвав “неймовірним” те, що західні країни не можуть надати Україні сім додаткових батарей Patriot, враховуючи наявність у них близько 100 таких систем.