Згідно з новим законопроєктом, який розробило Міністерство фінансів, сигарети в Україні можуть подорожчати вже з липня 2024 року. Зміни до Податкового кодексу передбачають фіксацію акцизів на сигарети в євро.

Підвищення цін на тютюнові вироби – це одна з умов МВФ, виконання якої дозволить Україні отримати додаткові мільярди гривень щорічно. Зростання акцизів також відповідає Національній стратегії доходів та євродирективі ЄС 2011/64/EU.

Згідно з розрахунками, пачка сигарет середньої цінової категорії може подорожчати:

  • 2024 рік: до 84,9 грн за пачку;
  • 2025 рік: до 101,8 грн за пачку;
  • 2026 рік: до 114,9 грн за пачку;
  • 2027 рік: до 126,5 грн за пачку.

Зростання ціни на сигарети має сприяти:

Збільшенню податкових надходжень (минулого року вони зросли на 36%, до 80,3 млрд грн);

Зменшенню споживання сигарет (за даними МОЗ, куріння є причиною 130 тисяч передчасних смертей українців щороку).

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Проте експерти зазначають, що зростання цін може призвести до збільшення тіньового ринку тютюнових виробів. Зараз частка контрабандної та підробленої продукції на ньому становить близько 24%.

Для боротьби з тіньовим ринком пропонується посилити контроль за обігом тютюнових виробів та зробити більш жорсткими санкції за нелегальну торгівлю сигаретами. Автори проєкту закону пропонують зменшити цінову різницю між легальними та нелегальними сигаретами.