Ввечері 22 березня у підмосковному Красногорську невідомі чоловіки почали розстрілювати відвідувачів “Крокус Сіті Хол”. Це не перший теракт в росії, а перші гучно прогриміли в рФ ще в кінці 1990-х.

Ця трагедія призвела до нагадування про інші важливі теракти, які сталися в Росії до та після приходу до влади владіміра путіна.

“Рязанський цукор”

Події, що відбулися в росії у вересні 1999 року, відзначаються серією терактів у різних містах країни. У Буйнакську, Москві та Волгодонську сталися вибухи в житлових будинках, внаслідок чого загинули близько 307 осіб, а понад 1700 отримали поранення.

Теракти викликали хвилю страху та обурення в суспільстві. Офіційно винуватили в цих подіях керівників угруповання “Ісламський інститут “Кавказ” та північнокавказьких бойовиків. Проте, деякі аналітики і політологи висловлювали припущення, що за цими терактами стояла сама російська влада.

Згідно зі спостереженнями деяких експертів, теракти 1999 року були вигідні саме Москві, яка отримала підтримку населення і підвищення популярності Путіна, тодішнього керівника Федеральної служби безпеки. Вони також наголошували на можливому бажанні Кремля зміцнити роль ФСБ у політичному житті країни та залякати опозиційні групи.

Однак, найбільш відомий випадок, який став символом тих подій, – це “Рязанський цукор”. 22 вересня 1999 року в Рязані місцевий житель помітив незвичайні дії невідомих осіб, які заносили мішки до підвалу будинку. Після виклику міліції виявилося, що мішки містять вибухівку. Тодішні чиновники заявили про “запобігання вибуху”, а ФСБ стверджувала, що це був лише “цукор”.

Теракт в театральному центрі на Дубровці

У Москві, в будинку театрального центру “Московский подшипник” на Дубровці, 23 жовтня 2002 року, під час вистави мюзиклу “Норд-Ост”, сталася жахлива трагедія. За офіційними даними, 40 бойовиків із Чечні, очолюваних Мовсаром Бараєвим, захопили близько 900 глядачів мюзиклу.

Унаслідок спецоперації російських спецслужб було ліквідовано усіх терористів, проте 130 заручників отруїлись невідомим газом (за іншими даними, це число становило 174 особи). Понад 700 людей отримали поранення, а кілька осіб загинули, у тому числі через невчасно надану медичну допомогу. Наказ про штурм було видано особисто президентом росії Путіним.

Тривалість трагедії ознаменувала три дні переговорів між терористами та російськими силовиками. Вранці 26 жовтня силовики застосували газ, що присипляє, і розпочали штурм будівлі.

Федеральна служба безпеки заявила, що причиною смерті багатьох заручників не було застосування газу, а загострення їхніх хронічних хвороб. Однак, аналіз деяких експертів вказує на можливу участь російських спецслужб у підготовці та проведенні цієї трагедії.

Вибухи на аеродромі “Тушино”

У Москві, на аеродромі “Тушино”, де відбувався рок-фестиваль “Крила”, 5 липня 2003 року сталися два вибухи. У результаті загинуло 16 осіб, а близько 20 отримали поранення.

Згідно з офіційною версією, вибухи спровокували жінки-смертниці, які підірвали себе у натовпі біля входу на аеродром, коли їх перевіряли для входу на територію.

На одній з жінок було знайдено неушкоджений паспорт на ім’я 20-річної Заліхан Еліхаджієвої, яка народилася в чеченському селищі Курчалої. Це фактично могло зміцнити версію влади РФ про причетність чеченських екстремістів до теракту.

Захоплення школи в Північній Осетії

У місті Беслан, розташованому в Північній Осетії, трагедія звалилася на школу №1 1 вересня 2024 року. Терористи захопили 1128 людей, серед яких були діти, їхні батьки та працівники закладу, які зібралися на святкову лінійку.

Після невдалих переговорів російські силовики перейшли до штурму, використовуючи вогнемети, гранатомети та важку військову техніку. Багато людей постраждали через застосування зброї масового ураження та пожежі, яка виникла внаслідок цього.

За офіційною версією РФ, загинуло 334 особи, з них 186 дітей, а 783 людей отримали поранення.

Терористи належали до групи “Ріядус Саліхін”. Чеченський лідер Шаміль Басаєв вимагав виведення російських військ з регіону та визнання незалежності республіки. Точна кількість жертв залишається невідомою. Протягом місяців після теракту багато родичів жертв не мали жодної інформації про долю своїх дітей, оскільки лікарні були ізольовані від світу.

Два місяці після трагедії місцевий житель виявив людські рештки та документи на звалищі на околицях Беслана, що поставило під сумнів офіційні дані щодо кількості загиблих.

Ця подія спровокувала значні політичні та безпекові зміни в РФ, що призвело до консолідації влади в Кремлі та посилення повноважень президента. Критика з боку громадськості та спостерігачів стосовно використання надмірної сили під час штурму та дезінформації в ЗМІ також відіграла важливу роль після цієї трагедії.

Теракти в метро

Протягом 1996-2017 років у метрополітені РФ відбулося дев’ять терактів, які поклали крайню напруженість на довгі роки. Перший із них – 11 червня 1996 року. В Москві між станціями “Тульська” та “Нагатинська” стався вибух – під пасажирським сидінням була вибухівка, що призвело до загибелі чотирьох осіб та поранення 12. Підозрювані в цьому злочині були затримані через півтора року, але їхні імена залишилися відомими лише слідчим.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Інший жахливий інцидент стався 8 серпня 2000 року на станції “Пушкінська” в Москві, де загинули 13 осіб, а 118 отримали поранення. Потім 6 лютого 2004 року вибух стався між станціями “Автозаводська” та “Павелецька”, забравши життя 41 людини та поранивши 250.

31 серпня 2004 року на станції “Ризька” загинули десять осіб, включаючи двох терористів, і ще 46 отримали поранення.

29 березня 2010 року в московському метро прогриміли дві бомби, де загинуло 40 осіб та поранено понад 70. Російські владні органи висунули версію, що однією зі смертниць могла бути Марха Устарханова, вдова Саїд-Еміна Хізриєва, але це залишалося лише припущенням.

3 квітня 2017 року вибух невстановленого пристрою стався в метро Санкт-Петербурга, внаслідок чого загинули 14 людей, а більше півсотні були поранені. Відповідальність за цей акт тероризму ніхто не взяв на себе.

“Невський експрес”

Однак, катастрофа “Невського експресу”, що сталася 27 листопада 2009 року, залишається однією з найбільш загадкових. Внаслідок підриву під електровозом загинуло 27 осіб. Російські владні заявили про теракт, але деякі дослідники вважають, що це може бути робота ФСБ.

Теракти у метро стали символом трагедії та болю для російського суспільства, а також підняли питання про безпеку та ефективність боротьби з тероризмом у країні.