Депутати Верховної Ради розповіли про отримані погрози від американської юридичної фірми у зв’язку з розглядом законопроєкту, який може призвести до заборони церков з російськими зв’язками в Україні.

Під дію цього законопроєкту може потрапити Українська православна церква Московського патріархату, якій закидають тісні стосунки з Російською православною церквою та загалом РФ.

Подібні серйозні погрози змусили комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики зібратися на спеціальне засідання. Обговоривши це, вони звернулися до спецслужб задля особистого захисту.

Ці погрози виникли після інтерв’ю керівника юридичної фірми, яка захищає УПЦ МП, з відомим американським пропагандистом Такером Карлсоном. Крім того, виявилося, що цю фірму фінансує український олігарх Вадим Новинський, якого вважають одним із головних спонсорів цієї церкви.

Своєю чергою, депутати закликали СБУ вжити заходів щодо втручання американської компанії у внутрішні справи України, а також поспішити з розглядом законопроєкту про статус УПЦ МП.

Зазначений законопроєкт № 8371 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій” фактично відкриває дорогу до заборони УПЦ, що раніше відома як Московський патріархат.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Нещодавно комітет ВРУ з гуманітарних та інформаційних питань вніс зміни до законопроєкту перед його другим читанням, наближаючи тим самим ухвалення. Нова редакція документа стала більш жорсткою і передбачає прямі санкції проти УПЦ МП.

Також 15 березня Рада отримала лист із погрозами для всіх народних депутатів України у випадку, якщо вони підтримають цей закон.

Лист надіслав адвокат зі США Роберт Р. Амстердам, який є керівником компанії Amsterdam & Partners LLP. Він також представляється юридичним радником УПЦ МП.