Росія знову вдається до провокацій і навмисно затримує процес обміну військовополоненими. За словами уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, це робиться з метою втягнути українських громадян у дестабілізацію ситуації в країні.

“Росіяни максимально затримують обмінні процеси”, – заявив Лубінець під час зустрічі з родинами українських полонених та зниклих безвісти. “Вони підступно ведуть переговори, так само як і підступно напали на нашу країну.”

Омбудсман зазначив, що Росія вже застосовувала подібну тактику раніше, штучно блокуючи обміни полоненими.

“Це був їхній новий підхід, коли вони намагалися втягнути родичів військовополонених у дестабілізацію соціально-економічної та політичної ситуації в Україні”, – пояснив Лубінець.

За його словами, окупанти цинічно вимагають від родин полонених виходити на акції протесту, блокувати дороги та адміністративні будівлі.

“Ми бачимо їхній новий підхід щодо дестабілізації України”, – наголосив Лубінець.

Проте, він запевнив, що українська влада докладає всіх зусиль для якнайшвидшого звільнення полонених.

“Станом на зараз цього року ми провели вже три обміни, і я сподіваюся, що будуть наступні в найближчому майбутньому. Принаймні, ми над цим працюємо”, – додав він.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Водночас Лубінець закликав українців не піддаватися на провокації росіян.

“Не треба називати конкретних прізвищ і не треба запускати флешмоби щодо конкретних осіб”, – порадив він. “Це може зашкодити процесу звільнення полонених.”

Натомість омбудсман рекомендував проводити мітинги біля представництв Міжнародного комітету Червоного Хреста, адже саме ця організація повинна займатися захистом прав військовополонених.