На фоні різкого зростання реального безробіття до 19% в Україні, бізнес стикається з викликами пошуку кваліфікованого персоналу навіть за високу зарплату. Головна причина цього – негативні структурні зміни в економіці, які обумовлені масштабною міграцією населення.

За словами голови комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, серед причин недостатньої працевлаштованості в Україні варто виділити міграцію населення, що виїхало за кордон, а також руйнування підприємств та втрату контролю над територіями. Зокрема, розмова йде про сотні підприємств, які були релоковані через конфлікт, що виник у Маріуполі, та про зруйновані металургійні підприємства.

Зараз роботу знайти стає важко не лише у прифронтових областях, але й у малих містах та сільській місцевості, де ринок праці менш активний. Це викликає серйозні проблеми для підприємств, які шукають кваліфікований персонал.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Попри це, більшість українців не готові підвищувати свої вимоги до зарплати, навіть якщо вони мають труднощі з пошуком нової роботи. Це підтверджується дослідженням, в якому 41% учасників заявили про незадоволення зарплатою, а 62% – відмовилися б знижувати свої вимоги, навіть якщо це ускладнить пошук нового місця роботи.

Таким чином, на ринку праці в Україні спостерігається велика диспропорція між попитом та пропозицією на робочу силу, що ставить під загрозу подальший економічний розвиток країни.