Центральна виборча комісія (ЦВК) заявляє, що президент Володимир Зеленський залишається легітимним до наступних виборів, які можуть відбутися після закінчення воєнного стану.

Згідно з відповіддю ЦВК на запит інтернет-видання “Главком”, немає жодних сумнівів у легітимності Зеленського після 20 травня. Вони вказують на безперервність здійснення влади, яку здійснює президент до призначення наступника. Також ЦВК підкреслює, що немає підстав говорити про передачу президентських функцій до голови Верховної Ради.

Статті 106 і 108 Конституції України відзначаються ЦВК як основу їхнього висновку. Вони також застерігають, що ворог може використовувати питання “20 травня” для посилення ворожнечі та підриву довіри до влади всередині країни.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Інші президенти, такі як Кучма та Ющенко, також стикалися з колізіями стосовно продовження своїх термінів. Хоча вони затримувалися в кріслі президента трохи більше п’яти років, це не викликало сумнівів у їхній легітимності та не спричинило політичних криз.

Юристи-конституціоналісти та народні депутати наголошують на важливості збереження безперервності влади. Цитуючи статтю 108 Конституції, вони вказують на обов’язок президента виконувати свої повноваження після завершення п’ятирічного строку. Лише в такий спосіб можна запобігти владному вакууму та зміцнити довіру громадян до влади.