Під час проведення в Україні мобілізаційних заходів існує кілька причин, які законно дозволяють військовозобов’язаному не прийти в Терцентр комплектування, якщо повістка вже на руках. Але про ці причини громадянин все одно повинен поінформувати відомство.

Про них розповів в інтерв’ю ТСН.ua адвокат Андрій Новак. Він також пояснив, як повідомити про неявку в ТЦК із поважних причин, щоб уникнути проблем.

За його словам, законними поважними причинами для неявки в ТЦК, в разі якщо особа підлягає мобілізації, є:

– стан здоров’я;

– смерть рідних;

– догляд за хворими рідними;

– стихійне лихо чи інша надзвичайна ситуація;

– складання іспитів у виші.

Новак каже, що стан здоров’я самого громадянинf, який отримав повістку й не прийшов у ТЦК, не потягне за це настання будь-якого типу відповідальності. Наприклад, коли військовозобов’язаний важко захворів чи зламав кінцівку тощо.

Також не покарають громадянина у разі смерті когось із близьких родичів, яка трапилася не пізніше ніж за сім днів до дати, коли необхідно з’явитися у ТЦК.

“Також це потреба догляду за хворими дружиною, батьками або батьками дружини, якщо ніхто інший не може за ними доглядати. Це може бути стихійне лихо або інша надзвичайна ситуація, яка не дозволяє вчасно прибути до центру комплектування. І, як на мене, трохи дивна можливість – це здавання іспитів у вищих навчальних закладах. Чому дивно? Тому що студенти не підпадають під мобілізацію”, – пояснив адвокат.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Водночас фахівець зазначив, що не існує чіткого переліку, що саме підпадає під надзвичайні ситуації або стихійні лиха і може вважатися поважною причиною для неявки в ТЦК.

“Перебування в гарячих точках – про це я вам нічого сказати не можу, тому що саме такої підстави немає. Хіба що це може бути підставою за умови, якщо тебе це безпосередньо стосувалося, тобто якщо тебе поранили або якщо твій будинок було знищено. Але чіткого переліку підстав, що підпадають під надзвичайні ситуації або стихійні лиха, не зазначено. Тому це може бути широке коло ситуацій, які в кожному конкретному випадку будуть визначатися”, – зазначив Новак.

Він розповів, що громадянин повинен подати до ТЦК відповідні підтверджувальні документи про причини неявки. Це можна зробити одразу після зникнення причин або ж на етапі розгляду відповідної адміністративної справи у Терцентрі комплектування.

“Командир ТЦК, у випадку неявки військовозобов’язаного за повісткою, на місці має право розглянути адміністративну справу, винести протокол про притягнення до відповідальності. Саме під час розгляду цієї справи необхідно надати свої пояснення і саме в цей момент можна принести підтверджувальні документи про те, що громадянин законно не міг прийти за повісткою в зазначені дату і час. В такому випадку відповідальність не повинна настати”, – уточнив юрист.