Секретні військові документи з Росії потрапили до журналістів видання Financial Times. З них стало відомо, що кремлівський режим готується до вторгнення Китаю та обдумує використання ядерної зброї. 

Експерти, які проаналізували ці файли, вказують на те, що поріг застосування ядерної зброї Росією насправді нижчий, ніж коли-небудь публічно визнавалося Кремлем.

“Ми вперше бачимо, що подібні документи стали доступні для громадськості. Вони свідчать про те, що оперативний поріг застосування ядерної зброї досить низький, якщо звичайні засоби досягнення бажаного результату виявляються недостатніми”, – зазначив директор Російського Євразійського центру Карнегі в Берліні, Олександр Габуєв.

Російські військові файли, які “витекли” до громадськості, включають сценарії підготовки Росії до можливого вторгнення в Китай. Усього в мережу потрапило 29 секретних документів, датованих з 2008 по 2014 рік. Попри те, що деякі файли старіше 10 років, експерти вважають, що вони залишаються актуальними для сучасної російської військової доктрини.

В одному з документів описано широкі критерії можливого ядерного удару Росії, включаючи висадку противника на території Росії, ураження підрозділів, відповідальних за охорону прикордонних територій, або напад противника з використанням звичайного озброєння.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Експерти зауважують, що російські військові також можуть використовувати тактичну ядерну зброю для стримування агресії, зупинки конфлікту, запобігання програшу військ чи зроблення флоту більш ефективним. Зокрема, стосовно України, в експертів виникає припущення, що поріг для використання тактичної ядерної зброї Росією вищий, оскільки Київ не має власного ядерного потенціалу чи можливості вдертися в масштабі схожому на США або Китай. 

За висновками експертів, російська влада бачить ядерний удар по Україні як можливий провокатор ескалації конфлікту з участю інших світових сил.